Criza afectează turismul de afaceri

Criza financiară a golit camerele unităţilor de cazare din Ploieşti, astfel încât, hotelierii sunt dispuşi să negocieze tarifele de cazare.

Deşi nu este un oraş turistic, în Ploieşti s-au construit în ultimii trei ani şase hoteluri, capacitatea de cazare depăşind acum 1500 de locuri.

Dacă până anul trecut gradul de ocupare al unităţilor hoteliere era de aproape 70%, acum abia o treime din camere mai este ocuptă din cauza crizei financiare.

“Pentru că afacerile merg prost, clienţii preferă să facă naveta la Bucureşti decât să plătească 400 de lei pentru o noapte de cazare în Ploieşti”, susţine Elena Popică, şeful recepţiei unui hotel din Ploieşti.

Unii hotelieri fac reduceri

Tarifele variază între 150 şi 200 de lei, pentru o cameră la un hotel de două stele, şi pot ajunge până la 550 de lei, pentru o cameră de trei sau patru stele. Unii hotelieri preferă să facă reduceri, negociind direct cu clientul nehotărât, alţii preferă varianta unor tarife în care să se regăsească un profit cât mai mic.

“De la începutul anului numărul clienţilor este în scădere, dar sperăm ca în lunile viitoare gradul de ocupare să crescă simţitor. Am mers pe tarife care să acopere costurile şi o marjă a profitului redusă. La noi, o cameră dublă costă 320 de lei, în condiţii de confort maxim”, a declarat Paul Palaş, administratorul Hotelului Central, cel mai vechi din Ploieşti.

O alternativă mai ieftină este închiriatul unui apartament pe o perioadă scurtă de timp.

“Exisă în oferta noastră apartamente şi garsoniere complet mobilate care pot fi închiriate în regim hotelier la preţuri de criză de 100 de lei pe zi. Dacă pe tranzacţii imobiliare stăm foarte prost, avem în schimb câteva închirireri temporare pe săptămână”, susţine Dan Pascu, agent imobiliar.