Criteriile după care vor fi daţi afară angajaţii din Sănătate

Casele de asigurări au început demersurile pentru concedierea a peste 400 de angajaţi. Şi spitalele renunţă la personal TESA, cap de listă fiind cei care au fost sancţionaţi.

În casele de asigurări de sănătate este mare zarvă zilele acestea. Se fac liste cu cei care urmează să fie puşi pe liber şi se stabilesc criteriile după care trebuie aleşi cei peste 400 de oameni care de la 1 ianuarie 2011 sunt disponibilizaţi, conform unei ordonanţe de urgenţă adoptate recent.

Situaţia e similară în spitale, însă sunt vizaţi doar lucrătorii din zona administrativă: fiecare spital trebuie să calculeze câţi oameni are în plus faţă de normativul impus de Ministerul Sănătăţii.

"Se renunţă în ultimă instanţă la personal calificat"

Din cei 3.900 de oameni angajaţi în casele de asigurări, vor fi concediaţi peste 400. Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, spune că, "conform hotărârii consiliului CNAS, criteriile după care sunt aleşi viitorii disponibilizaţi se stabilesc în funcţie de condiţiile fiecărei case în colaborare cu sindicatele locale. Noi le-am dat câteva linii directoare ca fiind obligatorii, principala fiind aceea de a face tot posibilul să se renunţe în ultimă instanţă la personalul calificat".

Dan Anghel, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din CNAS-CJAS spune că listele de disponibilizări iau în calcul: posturile vacante, persoanele care se pot pensiona până la 31 decembrie, cei care au şi pensie, şi salariu. "Membrii de sindicat nu vor fi disponibilizaţi iar cei bun rămân", mai spune Dan Anghel.

În casele de asigurări se ştiu deja cei care urmează să plece. Spre exemplu, la Cluj vor fi daţi afară 13 angajaţi, iar la Hunedoara dispar din organigramă 18 posturi, CJAS Hunedoara urmând să rămână cu 65 de salariaţi. Primele tăiate din organigramă vor fi, cu certitudine, cele 7 posturi care erau vacante, după cum spune purtătorul de cuvânt al instituţiei, Ovidiu Bândea.

Mai rămân însă 11 oameni care vor trebui să-şi caute de lucru. "Noi vom definitiva noua organigramă pe care o vom trimite la Bucureşti spre analiză. Reducerile vor începe cu persoane care îndeplinesc condiţiile de pensionare", adaugă Bândea.

La Casa Judeţeană de Asiguări de Sănătate Timiş vor fi disponibilizate 19 persoane din totalul de 134.

Potrivit Marianei Mocioalcă, purtătoarea de cuvânt a CJAS Timiş, cele 19 posturi disponibilizate sunt: cinci vacante, unul pensionabil, patru de cumul de funcţii, câte două la cerere, precum şi trei din zona administrativă. (Au contribuit Georgeta Petrovici, Ciprian Iancu, Mihai Şoica)

"În stabilirea listelor cu disponibilizaţi se iau în calcul: posturi vacante, persoane ce se pot pensiona, cei care au şi pensie, şi salariu.", DAN ANGHEL, lider sindicat CNAS

PE ULTIMA SUTĂ

Disponibilizări şi în spitale

Tăieri de personal urmează să se facă şi în spitale, însă doar la "administrativ". Spitalele trebuie să se încadreze într-un fond de salarii mai mic, conform unui normativ al MS. "Estimăm că numărul disponibilizărilor din spitale nu va atinge cifra de 1.000, fiindcă deja mulţi au plecat în afara ţării", afirmă Augustin Chifor, lider al Sindicatului TESA din Sănătate.

La Spitalul Universitar din Bucureşti, spre exemplu, discuţiile pe această temă sunt pe ultima sută. "Săptămâna viitoare se vor lua deciziile finale. Spitalul nostru are 69 de posturi TESA, iar surplusul e de 30 de persoane. Vom ţine cont de criterii disciplinare (dacă au avut referate că nu şi-au făcut treaba şi au fost sancţionaţi). Trebuia făcută o astfel de restructurare pentru că sunt prea mulţi angajaţi. Eu i-am «moştenit» de pe vremea primarului", spune managerul Cătălin Cârstoiu. În spitale din Cluj s-au făcut deja disponibilizări. De la Spitalul Clinic de Copii au fost daţi afară 21 de salariaţi. Directorul spitalului, Cornel Aldea, a declarat că cei disponibilizaţi sunt de la administrativ.

"Pe 15 noiembrie am încheiat preavizele. Cei care au plecat sunt personal TESA, din toate domeniile", a spus Aldea. La Spitalul Judeţean Cluj au fost disponibilizaţi patru angajaţi, muncitori şi personal de întreţinere.