Piața locală de aparate de aer condiționat este dominată de produse ieftine, care consumă mult și nu oferă un minimum de confort. Pentru a nu vă lasa păcăliți de un preț mai mic, Evenimentul zilei vă oferă câteva repere care să vă ajute să alegeți cea mai bună variantă pentru dumneavoastră
Aparatele de aer condiționat au rămas cumpărături de impuls și cele mai populare modele sunt în continuare cele mai ieftine, deși se observă în ultima vreme o schimbare în comportamentul clienților.
Cât costă și ce suprafață acoperă
Prețurile celor mai căutate aparate variază între 1.000 lei, un aparat de aer condiționat portabil și 2.600 lei un aparat format din două unități, interioară și exterioară, cu o capacitate de răcire de 12.000 BTU, care acoperă o încăpere de circa 25 metri pătrați. Desigur, în funcție de mărimea camerei în care doriți să instalați aerul condiționat, există aparate cu capacitate de răcire mai mare, dare le sunt mai scumpe și mai greu de găsit.
„În zona echipamentelor de buget, aerul condiționat este o cumpărătură de impuls, dar din ce în ce mai mult observăm că sunt oameni pregătiți să achiziționeze un echipament mai performant atunci când se mută într-un apartament nou”, declară Alexandru Rusu, residential sales manager a unuia dintre cele mai bine vândute produse .
În ceea ce privește piața, aceasta nu poate fi estimată nici valoric, nici numeric. „E foarte greu de spus, sunt două segmente foarte mari, segmentul retail- ului tradițional: Altex, eMAG, Carrefour, magazinele de bricolaj și segmentul profesioniștilor, unde intrăm și noi. Nu există studii care să reunească cele două segmente. Piața de aer condiționat a crescut anul trecut cu 15-30% față de 2015. Pentru anul acesta e greu de spus mai ales că luna mai a fost mai răcoroasă”, explică Rusu.
Cum alegem aparatul de aer condiționat
Unaparatdeaercondiționat bun poate funcționa și 20 de ani. Motivul pentru care aparatele se schimbă la 7-10 ani este legat de evoluția tehnologiei. Cel mai important factor este consumul de energie. Un aparat din prezent nu se poate compara cu unul vechi de zece ani din punct de vedere al consumului. Primul aspect de care trebuie ținut cont la alegerea aparatului este agentul de refrigerare. Pe piață încă există aparate care folosesc agentul R410A. Acest agent va fi interzis din 2020 și se vor comercializa doar aparate cu agent R32. În funcție de spațiu pot fi alese sisteme split, cu o unitate interioară și una exterioară sau sisteme multi-split, care conectează mai multe unități interioare la o singură unitate exterioară. În cazul sistemelor multi- split, toate unitățile i n t e r i o a - re sunt controlate individual și nu necesită instalarea în același timp. În plus, această soluție permite utilizarea de modele și capacități diferite ale u n i t ă ț i l o r interioare, oferind astfel avantaje de ordin estetic, dar și un consum de energie optimizat.
Aparate cu tehnologii inteligente
Fiind o investiție pe termen lung, aparatul de aer condiționat trebuie să integreze tehnologii inteligente care determină un grad și mai ridicat de confort. Printre funcțiile oferite de producători sunt cele care detectează momentul în care oamenii părăsesc camera și intră automat în modul de economisire a energiei, funcții care detectează prezența în cameră și dirijează aerul în așa fel încât să nu bată direct spre persoanele din încăpere sau aparate care pot fi reglate de pe smartphone, oricând și de oriunde. De la început, sistemul de climatizare trebuie instalat corect, pentru a preveni diverse probleme ce pot varia, de la pierderi de freon, zgomot accentuat în funcționare sau chiar defectarea acestuia. Montajul trebuie făcut cu specialiști certificați în instalarea sistemelor ce conțin agenți frigorifici. Aceștia pot fi recomandați fie de magazinul de unde s-a achiziționat echipamentul, fie pot fi găsiți pe site-ul producătorului aparatului.
Care este temperature ideală
Necurățarea filtrelor de aer la intervalele recomandate de producătorii aparatelor de aer condiționat provoacă infecțiile respiratorii. Este recomandată spălarea sau înlocuirea acestora de două ori pe an sau conform instrucțiunilor de folosire a fiecărui aparat în parte. Conform opiniei specialiștilor, aparatul de aer conditionat trebuie amplasat la cel putin șase metri distanță de locul în care stăm, iar temperatura trebuie sa fie în jurul valorii de 25 de grade Celsius. Deasemenea se recomandă ca o dată la doi ani aparatele de aer condiționat să fie curățate, igenizate și reîncărcate cu freon. O asemenea operație costă între 150 lei și 200 lei, în funcție de mărimea capacității de răcire.
Sfatul medicului
Nu de puține ori ați întâlnit cazul în care, cu toate că era înăbușitor de cald și exista un aer condiționat în încăpere, acesta era inchis, pentru că nu toată lumea suportă curentul de aer rece. Specialiștii sunt de părere că aerul rece și uscat poate avea efecte neplacute sau chiar grave asupra stării de sănătate a unor persoane. Nu de puține ori acesta poate poate provoca răceală, chiar pneumonie, laringită, sinuzită, rinită, astm, dureri de cap, de măsele, ale spatelui, gâtului, dureri intercostale. Și ochii pot fi afectați apărând iritații, înroșire, lăcrimare. În cazul în care vă gândiți să montați un aparat de aer condiționat în camera copilului este bine de știut că trecerea bruscă de la foarte cald la frig, de lipsa umezelii din aer, de viteza mare de circulație a aerului sau de îmbâxirea filtrelor, poate afecta sănătatea micuțului.