Ion Cristoiu demolează noile măsuri anunțate de Guvern. Într-o analiză lucidă, jurnalistul explică de ce premierului Ciolacu îi va fi aproape imposibil să-și vadă strategia transpusă în realitate.
Cunoscutul jurnalist și publicist a analizat, într-o nouă pastilă video marca Cristoiu TV, preluată și de Evenimentul Zilei, noile măsuri de reducere a cheltuielilor decise de Guvernul Ciolacu.
UE a devenit o sperietoare pentru români
În primul rând, a remarcat Ion Cristoiu, s-a creat o adevărată isterie în jurul ideii de reducere a deficitului, cerută de Bruxelles, isterie care îi aduce aminte de anii 90.
„De când a apărut în spațiul public că trebuie neapărat să reducem deficitul bugetar, căci altfel nu mai primim bani de la UE, s-a creat o adevărată isterie. Este o strategie tipic postdecembristă. Îmi aduc aminte de ceea ce scriam eu prin anii 1990, când toată lumea spunea că trebuie să face x lucru ca să intrăm în NATO, apoi ca să intrăm în UE, apoi că ne cere Planeta Marte, acum că ne cere iar UE. De aici vine și distanțarea românilor față de UE, e văzut ca un bau-bau. Li s-a implementat în minte că noi trebuie să facem ceva pentru că ni se cere", a comentat Cristoiu.
Reputatul gazetar a remarcat în context că presa abundă în drafturi de ordonanță de urgență pe tema reducerii de cheltuieli, ceea ce amplifică zvonistica din spațiul public. „Nimeni nu mai știe nimic, încep să apară și născocirile. Tot ce apare acum în presă reprezintă doar fonfleuri".
Măsurile trebuie incluse într-un program de guvernare
Gazetarul recomandă ca măsurile anunțate de Coaliție să fie incluse într-un program de guvernare.
„Reducerea deficitului trebuie realizată nu pentru că ne-o cere cineva, ci pentru că așa e bine pentru noi și economia națională. Noi am cheltuit acum mai mult decât puteam duce. Apoi, doi, aceste măsuri vor fi eficiente doar dacă vor fi incluse într-un program de guvernare, iar asta foarte clar. Momentan, în programul de guvernare nu se prevede nimic, totul s-a petrecut pe parcurs".
Aceste măsuri nu au făcut parte din campania electorală, nu au fost validate de către populația cu drept de vot, a completat fondatorul EVZ. Acesta îi sugerează premierului să consulte specialiști, economiști și jurnaliști. din domeniu, oameni din mediul academic din spațiul economic.
Vor accepta bugetarii să fie sacrificați?
Însă adevărata provocare, a observat în continuare Ion Cristoiu, va fi transpunerea măsurilor în realitate, și asta din mai multe motive. În primul rând, trei sferturi dintre angajații de la stat, bugetarii, „sunt acolo pe pile. Toți din guvern vor primi telefoane, să se roage lumea de ei, să nu-i dea afară și așa mai departe. Ei au de redus personal, pe cine dau afară?"
Un alt aspect care îngreunează reforma dorită de Guvern este sistemul în sine. „Cred că trebuie să se pună capăt acestei clocotiri, iar această lungire de termene, fiecare zi în care nimeni nu știe dacă mai lucrează, dacă rămâne, dacă pleacă, este foarte anevoioasă pentru sistem. În acest fel pentru orice fel de situație, este nevoie de un plan bine pus la punct. Dacă vor ieși polițiștii, de exemplu, în stradă? Ce faci atunci? Nu a existat niciodată un plan. Nu se știe nici dacă SRI-ul colaborează în aceste măsuri", a mai punctat cunoscutul jurnalist.
În final, maestrul a aprobat opinia jurnalistului Victor Ciutacu, care a întrebat de ce nu reduce Guvernul bugetul pentru Apărare, căci s-ar face cheltuieli masive. „România cumpără armament într-o veselie. Dar o dezbatere clară nu avem? Să vină Ciolacu să spună de ce e nevoie să ne înarmăm atât? În SUA, s-a aprobat o lege prin care va avea o influență militară în Marea Neagră. Ce treabă are SUA în Marea Neagră? Nu e Caraibe. Nu i-a chemat nimeni, dar s-au sesizat. E nevoie de aceste nave ca să apere ce?", a conchis publicistul în materialul său.