Potrivit studiilor genetice, tulpina bacteriei care provoacă boala, ajunsă în Europa în 1495, provine din America de Sud.
Navigatorul Cristofor Columb nu a adus din Lumea Nouă în Europa doar roşia, cartoful sau porumbul, ci şi sifilisul, susţin cercetătorii americani, citaţi de AFP. O echipă de specialişti condusă de biologul Kristin Harper, de la Universitatea Emory din Atlanta, a ajuns la această concluzie după compararea a 26 de tulpini ale bacteriei Treponema dispersate geografic, utilizând pentru prima dată genetica moleculară pentru a stabili originea sifilisului.
Rezultatele studiului efectuat de către echipa lui Kristin Harper au apărut în jurnalul medical „Public Library of Science Neglected Tropical Diseases“. Harper a constatat că tulpinile cele mai apropiate de Treponema pallidum, bacteria „vinovată“ pentru apariţia sifilisului, identificat pentru prima dată pe teritoriul Europei în 1495, erau de fapt tulpinile vechi aflate, în America de Sud, la originea unei boli numite framboesia sau pian.
Framboesia, întâlnită încă în zonele sărace din Africa, Asia şi America de Sud, exista şi în zonele tropicale ale Lumii Vechi, dar sub o formă genetică distinctă. Potrivit cercetătorilor americani, subspecia de Treponema care produce framboesia, obişnuită cu clima umedă, a trebuit să se adapteze la clima temperată din Europa, astfel că a suferit o mutaţie şi s-a transformat în Treponema pallidum. „În familia genetică a Treponemei pallidum, conversia genetică este un mecanism de evoluţie important“, subliniază autorii studiului. Penicilina e soluţia
Sifilisul este o boală cu transmitere sexuală. În primă fază se manifestă prin apariţia unei ulceraţiii nedureroase în zona infectată, care adesea dispare fără tratament. După câteva săptămâni însă îşi face apariţia o erupţie cutanată asociată cu febră puternică, oboseală şi dureri de cap.
În cel de-al treilea stadiu, bacteria Treponema pallidum se răspândeşte în organele interne, inclusiv în creier, provocând uneori paralizie, demenţă şi probleme cardiace. Diagonosticat la timp, sifilisul poate fi tratat eficient cu penicilină. În anul 2001, numărul bolnavilor de sifilis era de 12 milioane, conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.