Cristiana Parfene a dat startul la analize

Tanara de 38 de ani isi face anual testele obisnuite ale sangelui, dar s-a gandit sa profite si de programul initiat de Ministerul Sanatatii.

Cristiana Parfene, o tanara de 38 de ani, este printre primii romani care s-au prezentat ieri la medicul de familie pentru a fi examinati in cadrul programului „Analize pentru toti romanii”.

Este nascuta chiar pe 1 iulie, dar a primit taloanele in cutia postala abia marti. Cum astepta sa-si faca analizele, tanara s-a prezentat ieri la medicul de familie pentru examenul clinic.

Chiar daca este perioada concediilor, Cristiana a avut noroc: laboratoarele nu sunt aglomerate, asa ca maine i se vor recolta si probele de sange, iar medicul i le va interpreta.

Vizita la doctor dureaza cam un sfert de ora Cristiana isi face analizele in fiecare an. Nu este o fire bolnavicioasa, dar a avut o hepatita in copilarie. „Programul „Analize pentru toti” nu a fost decat un pretext pentru mine ca sa vin la vizita anuala”, spune Cristiana.

Tanara a profitat de ultimele zile din concediu pentru a se asigura ca nu va astepta mult in fata cabinetului de medicina de familie si nici in fata laboratorului. Vizita ei la doctor a durat intre 15 si 20 de minute.

„A fost ca o consultatie obisnuita, putin mai lunga decat cele pe care le faceam pana acum. De exemplu, la o vizita normala, nu ti se ia greutatea, inaltimea sau dimensiunea taliei”, spune Cristiana.

Medicul va intreaba cate tigari fumati zilnic Cum a primit taloanele, tanara nu a mai citit scrisoarea in care era explicat cum decurge programul, ci a sunat direct la doctorul de familie pentru a se programa.

„Era clar unde trebuia sa duc taloanele. Pe unul scria „Doctor”, pe celalalt „Laborator”. Am noroc ca analizele mi le fac in acelasi loc, asa ca azi am luat ambele taloane”, mai spune tanara. Codul numeric personal inscriptionat pe ambele taloane a fost comparat la inceputul consultatiei cu cel din buletin.

Apoi, timp de zece minute, femeia a raspuns mai multor intrebari referitoare la posibilele afectiuni din familie, la alimentatia zilnica, la stilul de viata (sport, fumat, parteneri de viata etc.).

Dupa ce s-a incheiat sesiunea de intrebari, a urmat verificarea inaltimii, a greutatii si a circumferintei taliei. Ultima verificare: cea clinica. Cristianei i s-a luat tensiunea, i s-a testat suflul pulmonar, a fost palpata la abdomen si apoi la sani.

Veti afla ce boala riscati sa faceti

Toate datele au fost introduse in calculator pe o fisa individuala. „Cand vom primi rezultatele de la laborator, le vom trece si pe acestea in calculator. In functie de toate datele, se va crea o riscograma (o lista cu posibilele afectiuni de care ar putea suferi in viitor pacientul). In plus, pe riscograma sunt trecute si ce fel de recomandari medicale ar trebui sa faca specialistul”, ne-a explicat medicul de familie Doina Mihaila.

De exemplu, pe riscograma Cristianei era mentionat un risc de accident vascular din cauza sedentarismului si a fumatului. Pe ultima coloana a aplicatiei putea fi vazuta si recomandarea pe care medicul trebuia sa o faca in privinta alimentatiei: mai multe fructe si mai putine mezeluri.