Jurnalistul și comentatorul politic Cristian Tudor Popescu a analizat prestația candidaților prezenți la dezbaterea de la Digi24, oferind o radiografie acidă și bine punctată asupra fiecăruia. În viziunea sa, dezbaterea a fost o „bătălie de imagine”, iar concluziile trase sunt cel puțin interesante. Greșeala Elenei Lasconi l-a amuzat teribil pe gazetar.
Cristian Diaconescu – competență, dar resemnare
Potrivit lui Cristian Tudor Popescu, Cristian Diaconescu a fost, așa cum ne-a obișnuit, „competent”, însă a părut „obosit și resemnat”. Prestația sa a fost una solidă, dar fără scântei, lăsând impresia unui politician care și-a pierdut energia de a lupta pentru un loc central în competiție. O legătură solidă, dar fără finalitate.
Kelemen Hunor – „un bun președinte al României”
Kelemen Hunor a fost lăudat pentru pregătirea sa, consistența răspunsurilor și seriozitatea afișată. Cristian Tudor Popescu și-a reafirmat convingerea că liderul UDMR ar putea fi un bun președinte al României, apreciind intențiile bune și echilibrul acestuia. Totuși, rămâne de văzut cât de mult contează aceste calități într-o luptă dominată de personalități mai vocale.
Mircea Geoană – „flașneta nemuritoare”.
Fostul ministru de externe a fost criticat pentru lipsa de noutate și originalitate. „Flașneta care nu se plictisește de propriile-i plăci străvezii, repetate la nemurire” – astfel l-a descris Cristian Tudor Popescu pe Geoană, subliniind că discursul acestuia nu a reușit să aducă ceva proaspăt sau relevant pentru public.
Elena Lasconi – o „pălărie prea mare”
Fosta jurnalistă devenită politiciană a fost ținta unor critici dure din partea lui Cristian Tudor Popescu, care și-a exprimat mila față de ea. Lasconi a fost catalogată drept total nepregătită pentru funcția la care aspiră, gafele sale legate de politica externă fiind considerate de jurnalist drept „umor de cimitir”. Cu toate acestea, CTP a remarcat că simpatia ar putea fi singurul factor care să o ajute să câștige voturi, dar chiar și aceasta pare insuficientă.
CTP: “Elena Lasconi – încă o dată, mi-e milă de dânsa. Mila și simpatia cred că sunt singurele cauze care te-ar putea îndemna s-o votezi. Iarăși, și dureros de clar, a arătat că vede ca prin sită în materie de politică externă și de apărare («Să rezistăm singuri Rusiei 30 de zile până când intervine NATO» este de antologia umorului cimitirelor), dar cum ar putea să vadă altfel când i-a fost aruncată pe cap, peste noapte, o pălărie care-i vine până la umeri? Cred că Ludovic Orban, retras din cursă în favoarea dânsei, își dă palme.
Prin contrast, George Simion este „câștigătorul detașat”. Deși răspunsurile sale au fost lipsite de profunzime și marcate de confuzii, liderul AUR a reușit să se impună prin carismă și stilul său direct. Cristian Tudor Popescu subliniază că gafele sale, cum ar fi confuzia legată de cuplurile heterosexuale, nu vor afecta popularitatea sa. „Nu va conta câtuși de puțin faptul că nu îi e clar ce este un cuplu heterosexual,” spune jurnalistul, indicând că Simion câștigă teren printr-o abordare populistă și accesibilă publicului.
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă – greșeli strategice prin absență
Cristian Tudor Popescu consideră că Marcel Ciolacu a făcut bine să nu participe la dezbatere, evitând o confruntare cu întrebări incomode legate de controversatul zbor privat pe ruta Nisa-București. În schimb, absența lui Nicolae Ciucă a fost percepută ca o greșeală strategică. În opinia jurnalistului, Ciucă nu avea nimic de pierdut prin prezență, dar putea spera să câștige puncte într-un moment dificil al carierei sale.
Postarea integrală
Cristian Tudor Popescu:
„Prin urmare, întâlnirea candidaților de la Digi24 o văd având următoarele rezultate ca bătălie de imagine:
Cristian Diaconescu – a arătat, ca de obicei, competent, dar oarecum obosit și resemnat.
Kelemen Hunor – pregătit, consistent, serios și de bună intenție. Rămân la părerea că ar fi un bun președinte al României.
Mircea Geoană – aceeași flașnetă care nu se plictisește de propriile-i plăci străvezii, repetate la nemurire.
Elena Lasconi – încă o dată, mi-e milă de dânsa
Mila și simpatia cred că sunt singurele cauze care te-ar putea îndemna s-o votezi. Iarăși, și dureros de clar, a arătat că vede ca prin sită în materie de politică externă și de apărare («Să rezistăm singuri Rusiei 30 de zile până când intervine NATO» este de antologia umorului cimitirelor), dar cum ar putea să vadă altfel când i-a fost aruncată pe cap, peste noapte, o pălărie care-i vine până la umeri? Cred că Ludovic Orban, retras din cursă în favoarea dânsei, își dă palme.
Marcel Ciolacu a făcut bine că n-a venit, căci ar fi trebuit să răspundă întrebării puse de Florin Negruțiu privind prezența sa pe actul de bord al avionului privat Nisa-București, împreună cu Laura Vicol și patronul Ciorbă, avion plătit din banii escrocheriei Nordis.
Nicolae Ciucă a greșit absentând. În situația în care e, nu avea ce pierde, putea, eventual, să spere că o câștiga ceva.
George Simion – câștigătorul detașat al întâlnirii. Nu va conta câtuși de puțin faptul că nu îi e clar că un cuplu heterosexual («În România se spune că ar exista două sute de mii de cupluri heterosexuale» – G. Simion) este un cuplu bărbat-femeie, și nu bărbat-bărbat sau femeie-femeie.”