Cristian Terheș a susținut un discurs în Parlamentul European și a cerut transparență totală în privința contractelor prin care s-au achiziționat vaccinurile anticovid. El crede că sumele chetuite sunt de ordinul zecilor de miliarde de euro.
Europarlamentarul, Cristian Terheș o acuză pe președinta Comisei Europene, Ursulei von der Leyen de corupție pentru că nu a făcut publice contractele cu firmele care au produs vaccinuri anticoronavirus.
„Atitudinea Ursulei von der Leyen se înscrie perfect în definiția corupției ca fiind putere fără tragere la răspundere, dovadă fiind faptul că refuză și azi să publice contractele cu firmele de vaccinuri“, a scris Cristian Terheș, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Discurs în Parlamentul European
El a susținut un discurs în Parlamentul European în care a cerut din nou ca toate aceste contracte să fie făcute publice. „Miliarde de doze de vaccin au fost cumpărate de Ursula von der Leyen pe baza unor contracte care nu au fost arătate în integralitate nici măcar membrilor Parlamentului European care ar trebui să verifice cum aceasta cheltuie banii oamenilor.
Aceste doze trebuie să fi costat zeci de miliarde de euro, dar acest lucru nu-l știm cu exactitate, deoarece contractele nu sunt publicate integral.
Dacă asta nu este corupție, atunci ce este? Ursula von der Leyen ia la rost statele membre UE pe tema statului de drept, dar ea este prima care nu e transparentă cu activitățiile sale și nici cu modul în care cheltuie banii oamenilor.
Solicit, așadar, dacă Ursula von der Leyen chiar crede în transparență, să publice integral contractele pe care le-a semnat cu companiile de vaccinuri pentru ca noi toți să știm cât au costat toate acestea. Mulțumesc“, a spus Cristian Terheș, în Parlamentul European.
Petiție către Comisia Europeană
România a comandat 100 de milioane de doze de vaccinuri, pentru 15 milioane de persoane. Trebuie să plătească peste 1 miliard de euro pe ele. Multeau rămas nefolosite.
Zece țări est-europene a adresat o petiție Comisiei Europene privind renegocierea contractelor pentru vaccinurile împotriva coronavirusului, într-o scrisoare văzută de Politico invocând o ofertă excesivă de doze și necesitatea de a proteja finanțele statului.
Contractele ar trebui să poată fi reziliate „dacă nu mai sunt necesare din punct de vedere sanitar și epidemiologic”, se arată într-una dintre cerințele din scrisoare. În alte cazuri, ar trebui să fie posibilă reducerea numărului de doze comandate, astfel încât acestea să reflecte mai bine cererea de vaccinuri.
Polonia a condus inițiativa, iar scrisoarea a fost semnată și de Bulgaria, Croația, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia.