A distribuit manifeste anticomuniste. O dată a fost scăpat de Zoia Ceauşescu. A doua oară a căzut în ghearele Securităţii şi a fost racolat. Şi-a ales singur numele de cod: "Toma Caragiu". A participat la Revoluţie, apoi a fost bătut de mineri. "Genial, cameleonic, şarmant, fascinant, dacă voia ceva te vrăjea", aşa îl descriu cunoscuţii pe Cristian Sima. EVZ vă prezintă uluitoarea viaţă a aventurierului care a întors România pe dos
Dispariţia celui mai cunoscut broker a provocat o adevărată isterie mediattică. Cristian Sima a aruncat gaz pe foc trimiţând, din ascunzătoare, într-o singură zi, trei epistole în care face dezvăluiri despre legăturile sale de afaceri cu personalităţi importante din ţară:politicieni, oameni de afaceri, vedete din showbitz. A promis că va face şi alte dezvăluiri fulminante, "dacă voi mai trăi". EVZ vă prezintă uluitorul portret al aventurierului care a întors România pe dos.
Cristian Sima, cel rafinat, a fost un pletos răspânditor de manifeste anti-comuniste şi turnător la Securitate. Aventura urbană a fostului profesor de matematică ajuns şef de bursă a ieşit în evidenţă încă din anii de liceu. La sfârşitul anilor 70, a participat la Olimpiada Internaţională de Matematică de la Londra. Purtătorul de blugi de pe atunci a ajuns, apoi, student, la Facultatea de Matematică. În ultimul an, el a sfidat riscul împreună cu câţiva colegi: s-a apucat să facă manifeste cu înca doi colegi.
Prima oară a scăpat de arestare la intervenţia Zoiei Ceauşescu, care îi era profesoară. A doua oară nu i-a mai mers. Avea deja nişte întâlniri suspecte cu un diplomat britanic: Mark Stevenson, bănuit a fi agent MI6, Serviciu Secret al Marii Britanii. El devenise, între timp, asistent universitar.
Împreună cu prietenii săi, ajunseseră atât de eficienţi cu răspânditul manifestelor încât Securitatea credea că este vorba de o reţea întreagă. "Ce pot să zic? M-au bătut până am spus tot ce ştiam", a mărturisit Cristian Sima, într-o discuţie cu Victor Roncea. Brokerul de astăzi susţinea că a fost torturat prin doua metode: "la proţap" - legat cu cătuşe de un par şi învârtit între două birouri - şi prin bătaie cu sacul cu apă, ca să nu fie lăsate urme. Zicea că noaptea, în celulă, îşi simţea toate oasele rupte. Un coleg de arest, pus, cine ştie?, să-l influenţeze, i-a mai istorisit la culcare nişte metode de tortură, cu ţigări stinse pe tălpi şi alte nenorociri.
Informatorul "Toma Caragiu"
Înfiorat de cele auzite, dimineaţa, la prima oră, era la raport. S-a oferit, singur, să devină informator. "Atunci mi-am ales numele de cod Toma Caragiu". El spunea că dosarul pe care îl avea la Securitate era impresionant. Conţinea stenograme după toate conversaţiile pe care le-a avut la întâlnirile sale "conspirative" cu Mark Stevenson. "Sima Cristian - trădare, scria pe el", spunea finanţistul. După o săptămână şi câteva zeci de note a fost lăsat să plece. Cu tupeu, şi-a informat imediat colegii: "Vam dat în gât pe toţi!, le-am spus". În timp, a mai dat cateva note "la mişto", zicea el. Pe 16 decembrie 1989 erau convocaţi cu toţii la Securitate, pe Luigi Cazzavillan. Când au ajuns acolo, securiştii i-au trimis la plimbare. Deja "începuse".
Revoluţia de o zi
Pe 22 decembrie spune că era în Studioul 4, la TVR, alături de Dinescu şi Caramitru: "Aveam plete şi părul creţ". Pe 21 mai, după alegerile din "Duminica Orbului", când Ion Iliescu a fost reales preşedinte, a părăsit ţara. S-a întors, pentru scurt timp, pe 13 iunie. Ghinion! Pe 14, minerii îi spărgeau capul la Facultatea de Matematică.
A plecat din România cu un Oltcit spre Italia. Habar n-avea de bursă, spunea el amicilor. L-a ajutat matematica şi "a băgat un algoritm" care l-ar fi ajutat să câştige 800.000 de lire în cinci minute, prin 1994. Pe contracte "futures", adică a anticipat cotaţiile unor valute, indici, acţiuni etc. Spunea că ar fi pierdut toţi banii pe bursă în momentul căderii guvernului Berlusconi. A luat-o de la zero şi, într-un an, a câştigat din nou, de data aceasta un milion de dolari, pe bursa din Franţa. În 1997 s-a întors în România, la societatea de brokeraj Intervam.
"Ce pot să zic? M-au bătut până am spus tot ce ştiam... Atunci, mi-am ales numele de cod Toma Caragiu. "
CRISTIAN SIMA, brokerul aventurier
Dosarul de la Securitate i-a dispărut în mod misterios
După 20 de ani, Cristian Sima a aflat, oficial, că nu a colaborat cu Securitatea. Deşi a recunoscut, în câteva interviuri, relaţia cu fosta Poliţie Politică, de la CNSAS a primit un document în care scrie, negru pe alb:"Nu există date ori documente din care să rezulte calitatea de lucrător sau de colaborator al Securitaţii". "Păi, unde e dosarul ăla al meu, gros de-o palma?", se întreba Sima. Printre pasiunile fostului profesor de matematică se numără golful, whisky-ul şi vinul bun. Prefera restaurante precum Tratorria, din centrul Capitalei. Era client fidel al Clubului Diplomatic.
Mergea şi la piscină cu soţia, însă din mai şi până în septembrie juca golf. Venea însoţit de prieteni, oameni de afaceri sau politicieni. Alegea întotdeauna varianta de plată cea mai ieftină: câte o oră cu antrenor, deşi ştia să joace. În weekenduri povestea că pleacă la bulgari sau la turci, unde există terenuri mult mai mari ca la Clubul Diplomatic. Alteori, spun prietenii şi partenerii de afaceri, juca golf în Elveţia.
- Scrisoarea I. Cristian Sima: recunoaşte că A PIERDUT BANII CLIENŢILOR
- Scrisoarea a II-a. Cristian Sima, despre relaţiile lui cu: Cozmin Guşă, Radu Soviani, Tudor Chirilă şi Marie Rose Mociorniţă
- Scrisoarea a III-a. Cristian Sima: "Am rulat şi un miliard de dolari pe lună. Daniel Dăianu avea 200 de mii şi Irina Schrotter 100 de mii"
- Iubăreţ, excentric, diabolic, pianist. Cristian Sima: dragoste de broker şmenar
- Cristian Sima: "După 5 minute, Marie Rose Mociorniţă m-a întrebat dacă-mi iubesc soţia". Mociorniţă: "Sima mi s-a părut o hahaleră"