Cristian Silvestru, preşedintele Comisiei de Chimie a CNATDCU: "Vor transforma «Summa cum laude» într-o bagatelă"

Cristian Silvestru, preşedintele Comisiei de Chimie a CNATDCU: "Vor transforma «Summa cum laude» într-o bagatelă"

Unul dintre actorii serialului "Ponta VS Plagiat" explică cum a ajuns demis fără vină.

Cristian Silvestru, preşedintele Comisiei de Chimie şi Inginerie Chimică a CNATDCU, consiliul care a fost desfiinţat după ce a dat verdictul de plagiat în cazul tezei de doctorat a premierului Victor Ponta, vorbeşte despre situaţia fără precedent a colegilor săi şi despre presiunile unor grupuri de interes din mediul universitar de a relaxa criteriile de acordare a diplomelor de doctorat.

Evz: Ce şanse credeţi că există ca Ministerul Educaţiei să anuleze ordinul de ministru care reorganizează componenţa Consiliului Naţional de Acordare a Diplomelor Universitare? Cristian Silvestru: Dacă vor, îl pot anula. Pe noi ne deranjează faptul că prevederile acestui ordin nu specifică ce se va întâmpla cu soarta celor câteva sute de oameni care alcătuiesc Comisiile de Specialitate din cadrul CNATDCU. La articolul 8, alineatul 1 din OM scrie doar că se va extinde Consiliul General de la 20 la 45 de membri. Cum rămâne cu cei peste 900 de angajaţi din comisii? N-am fost înştiinţaţi dacă mai existăm sau nu, în condiţiile în care avem atâtea teze de analizat. Unul dintre preşedinţii de comisie a făcut parte şi din fostul Consiliu Naţional de Etică şi mi-a spus că retrăieşte situaţia de atunci, când, tot aşa, nu-l anunţase nimeni că şi-a pierdut slujba. Eu unul, până nu primesc o decizie oficială, îmi continui munca.

Ce a avut de reproşat fostul interimar Liviu Pop Comisiilor de Specialitate? Fostul ministru n-a adus niciun argument prin care să-şi justifice decizia. E destul de clar însă că unora dintre reprezentanţii mediului universitar nu le conveneau regulile de acordare a titlurilor de conferenţiar sau dreptul de a conduce un doctorat, mereu s-au plâns că sunt prea grele. Dacă se coboară ştecheta, cei tineri nu vor mai avea nicio şansă să ocupe aceste posturi universitare.

Cum vedeţi ideea de a mări cu 25 numărul membrilor din Consiliului General? Regula simplă a democraţie spune că minoritatea se supune majorităţii, deci cei 20 exis tenţi vor da socoteală celor 25 aduşi de Pop. Mi-e teamă că până şi oamenii cu performanţe ştiinţifice au anumite interese personale.

Care sunt cele mai grave consecinţe ale deciziei de a reorganiza structura CNATDCU, aşa cum a decis Liviu Pop? Numai relaxarea criteriilor de analizare şi evaluare a tezelor de doctorat e o consecinţă care le întrece pe toate celelalte. E un fenomen particular României: diplomele universitare nu pot primi mai puţin de calificativul maxim. Riscăm ca "Summa cum laude" să devină o distincţie banală, când în Germania, de exemplu, în 25 de ani, numai doi studenţi au obţinut-o. Obiectivul lor este, probabil, revenirea la vechile reguli, când 73 din 75 de teze pe care le analizam primeau maximum. Aşa a fost până la 1 octombrie 2011, înainte de noua Lege a Educaţie.

"CNATDCU e singurul organism care menţine ridicată ştacheta învăţământului superior. Altfel am scoate doctori pe bandă rulantă." susţine Cristian Silvestru 900 de membri ai Comisiilor de Specialitate CNATDCU se tem că vor fi demişi

Cazul Ponta, în stand-by

Credeţi că verdictul dat de CNATDCU în cazul lui Victor Ponta a fost unul corect? Da, până şi un neavizat îşi dă seama dacă două lucrări sunt identice.

Ce se va întâmpla cu analiza diplomei de doctorat a premierului Victor Ponta? Mă bazez pe decizia Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti. Legal, diploma de doctor nu-i condiţionează funcţia de premier, dar moral ar trebui să-şi dea demisia. Dacă vor reuşi să dea un vedict care e clar pentru toţi, va fi un câştig imens pentru România. Se adaugă şi presiunea externă. Cei de acolo nu vor accepta să vorbească cu un om cu asemenea probleme, e o chestiune de credibilitate.

CARTE DE VIZITĂ

CRISTIAN SILVESTRU Profesor universitar

  • Membru Corespondent al Academiei Române, din 2009.
  • Lector al Universtăţii Babeş- Bolyai din Cluj-Napoca, 1995.
  • Membru al Societăţii de Chimie din Romînia 2006.
  • Are 57 de ani şi a publicat două cărţi şi peste 170 de articole de specialitate

Citiţi şi:

  • Consiliul Naţional de Etică TRAGE DE TIMP în cazul Victor Ponta! Plagiatul premierului, trecut la coada listei de aşteptare
  • Filozoful Mircea Flonta, victimă colaterală în scandalul plagiatului lui Ponta
  • "Nature", despre Absurdistanul premierului Ponta: "Au dizolvat comisia în ziua în care îi anchetau plagiatul"
  • BÂLBÂIALA Consiliului Naţional de Etică: ba există, ba nu există o sesizare privind plagiatul lui Victor Ponta
  • Operaţiunea "Acoperiţi Plagiatul": Prim-ministru în Absurdistan

Ne puteți urmări și pe Google News