Cristian Preda: În Consiliul European nu se schimbă invitaţii în funcţie de temă. Ponta, copilot numai cu acceptul lui Băsescu

În tradiţia Consiliului European, nu se schimbă invitaţii în funcţie de temă, susţine fostul consilier prezidenţial Cristian Preda referindu-se la pretenţiile în materie formulate de premierul Victor Ponta. În opinia europarlamentarului PDL, nu există în România puncte de vedere substanţial diferite în materie de politică externă, astfel încât să se justifice prezenţa "în duet" la UE.

Vicepreşedintele PSD Corina Creţu, a susţinut, astăzi, că ar fi normal ca premierul Victor Ponta să participe la Consiliul European din 23 mai întrucât se vor discuta teme economice, ea apreciind că acest lucru nu subminează atribuţiile preşedintelui Traian Băsescu în politica externă. "Preşedintele nu are pârghiile pentru a pune în practică ceea ce se decide la Consiliul European. Pentru interesul României, este necesar ca la Consiliul European să participe actorul politic care implementează ceea ce se decide acolo", a afirmat Creţu. În replică, Preda a declarat că România poate fi reprezentată la summit-urile UE, ca orice alt stat european, de şeful de stat sau de şeful Guvernului. El a menţionat că până acum România a fost reprezentată de către preşedintele şi că regulamentul îi permite acestuia să fie însoţit de un ministru, care poate fi şi primul-ministru. "În principiu, regulamentul permite o asemenea acomodare. În Consiliu însă există o reţinere faţă de amenajările pentru astfel de coabitări. Trebuie văzut dacă la Consiliu există disponibilitate de a pune o strapontină şi pentru Victor Ponta", a afirmat Cristian Preda, citat de Mediafax. El a arătat că în România nu există puncte de vedere substanţial diferite în materie de politică externă, astfel încât să se justifice prezenţa "în duet" la UE. "Consiliul European nu este un for în care dispute interne sunt expuse şi fotografiate în public. Traian ", a adăugat fostul consilier prezidenţial. Preda a mai spus că, în plus, în ceea ce priveşte legitimitatea reprezentării României, Traian Băsescu a primit votul majorităţii alegătorilor români, în două rânduri, în timp ce Victor Ponta a primit câteva mii de voturi în judeţul Gorj. "Mi-e teamă că este mai degrabă o presiune asupra lui Traian Băsescu, care să justifice ulterior un atac final asupra preşedintelui. Cred că n-ar fi bine să se folosească un pretext european pentru a se construi virtual o suspendare", a adăugat europarlamentarul PDL. Premierul Ponta a anunţat că a avut deja o primă discuţie cu preşedintele Băsescu privind nivelul la care România să fie reprezentată la următorul Consiliu UE şi că şeful statului i-a spus că vrea să meargă în continuare la Bruxelles, discuţie care va continua pentru a evita "o situaţie ridicolă".