Noul ministrul al Dezvolării Regionale şi Turismului (MDRT), Cristian Petrescu, a explicat, într-un interviu acordat "Evenimentului zilei", în ce perioade vor fi verificaţi hotelierii pentru a vedea dacă ţin deschis cel puţin şase luni pe an şi admite că ar trebui făcut un inventar, la nivel de minister, al hotelurilor lăsate în paragină.
În ceeea ce priveşte locuinţele pentru tineri, acesta a explicat că discută cu specialiştii de la Finanţe posibilitatea subvenţionării a jumătate din chirie.
EVZ: Există un inventar naţional al hotelurilor lăsate în paragină? Cristian Petrescu: Nu există o asemenea evidenţă la nivel naţional. Un inventar la minister al situaţiilor de acest gen ar fi necesar, am şti şi noi exact cum să ne raportăm la fiecare caz în parte, interesul nostru fiind acela de a stimula reintroducerea hotelurilor în circuitul turistic. Unii proprietari ar putea avea nevoie de un cadru legislativ stimulativ, şi pe aceştia trebuie să încercăm să-i ajutăm. Alţii sunt dezinteresaţi şi au cumpărat hoteluri doar pentru speculaţii imobiliare, ori pe aceştia trebuie să îi supraimpozităm. Câte staţiuni balneare atestate avem în prezent şi câte vor primi acest statut în următoarea perioadă? Avem zece localităţi care au primit anul trecut, prin Hotărâre de Guvern, statutul de staţiuni balneare sau balneoclimaterice, după ce Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie Bucureşti a atestat calitatea factorilor naturali cu proprietăţi de cură din respectivele locaţii. În acest an avem în discuţii alte zece localităţi. Daţi câteva exemple. Pentru cinci dintre acestea, suntem pe ultima sută de metri, ne aflăm în procesul de avizare, astfel că în această primăvară, şi localităţile 1 Mai, Buziaş, Eforie Nord, Vatra Dornei şi Geoagiu Băi vor fi atestate ca staţiuni balneare. În total, România are 120 de localităţi în care există resurse naturale cu capacităţi terapeutice, însă nu toate au infrastructură edilitară sau turistică pentru a deveni staţiuni.
Bucureştiul poate fi inclus? Printre aceste localităţi se numără şi municipiul Bucureşti unde, împreună cu Ministerul Sănătăţii, suntem implicaţi în procesul de relansare a brandului Ana Aslan şi a institutului cu acelaşi nume, printr-o formulă de parteneriat public – privat. "Unii proprietari de hoteluri ar putea avea nevoie de un cadru legislativ stimulativ, şi pe aceştia trebuie să încercăm să-i ajutăm." Cristian Petrescu, ministrul Dezvoltării şi Turismului ACŢIUNE
Hotelierii, verificaţi în extrasezon
Veţi sancţiona hotelierii care nu ţin deschis cel puţin şase luni pe an? Este o prevedere legală pe care toţi operatorii turistici vor trebui să o respecte. Nu vom putea merge în fiecare lună să îi verificăm, iar în sezonul estival ţin deschis cam toţi. Cred că îi vom verifica în extrasezon, dar şi în mai sau septembrie. Nu controalele mă preocupă pe mine, ci faptul că trebuie să-i facem să conştientizeze avantajele pe care le-ar avea dacă ar aduce turişti pe litoral şi în afara sezonului. Turiştii ar veni şi în martie sau în octombrie, dacă agrementul ar fi asigurat.
Ce credeţi că ar trebui să se facă în Bucureşti, ideea de aducere a unor nave pe Dâmboviţa era bună? Autorităţile centrale sau locale s-ar putea implica mai mult, fie că e vorba de valorificarea potenţialului turistic al Casei Poporului sau de impulsionarea reabilitării Centrului Istoric. Dar cred că sunt mult mai importante acţiunile din mediul privat. 185 de zile sunt obligaţi să ţină deschis hotelierii structurile de cazare, în fiecare an. Cei care închid porţile vor fi amendaţi PROIECT
MDRT ar putea subvenţiona jumătate din chiria plătită de tineri la ANL
Câte locuinţe pentru tineri vor fi construite în acest an? Avem în lucru 2.500 de apartamente pentru tineri, dintre care 1.500 ar urma să fie terminate până la sfârşitul acestui an, şi 883 de locuinţe sociale, dintre care 423 ar trebui finalizate tot până în decembrie. Se lucrează la apartamente ANL în 61 de localităţi din ţară, repartizate aproape în fiecare judeţ.
Totodată, luăm în calcul şi construcţia de locuinţe pentru tineri în parteneriat public – privat şi discutăm cu Ministerul de Finanţe inclusiv despre varianta subvenţionării a jumătate din chiria plătită de locatarii din aceste imobile. Una dintre soluţiile viabile, aflate în evaluare, ar fi ca autoritatea locală să pună la dispoziţie terenul şi utilităţile, partenerul privat urmând să vină cu finanţarea. Apoi, de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, să se subvenţioneze jumătate din chirie. În ceea ce priveşte recuperarea investiţiei de către privat, aceasta ar urma să fie făcută în aproximativ 15 ani. CV
Cristian Petrescu, Ministru
- A fost director executiv al Direcţiei Dezvoltare Turism Bucureşti
- 2010-prezent - Prim-Vicepreşedinte PDL Sector 3
- În perioada 2005–2007 a condus Centrul Naţional de Învăţământ Turistic
- Este deputat de Bucureşti