CRISTIAN MITITELU: Cuvantul Rusiei in Balcani

Se apropie momentul deciziei privind Kosovo, chiar si cu riscul de a nu avea acceptul Moscovei.

Rusia se opune independentei provinciei, disputata de albanezi si sarbi de-a lungul istoriei. Kosovo este parte a Serbiei - subliniaza Moscova - iar statutul sau nu poate fi modificat decat cu acordul Belgradului. Pe vremea fostei Iugoslavii a lui Tito, Kosovo se bucura de o larga autonomie. A pierdut-o sub dezastruoasa politica nationalista a lui Milosevici.

Albanezii, azi 90% din populatie, s-au revoltat initial pasnic, ca apoi sa recurga la arme. Milosevici a ripostat in forta cu o politica de epurare etnica. Occidentul a intervenit si, in 1999, provincia a fost plasata sub administratia ONU. Situatia trebuie insa reglementata. Cum Serbia insista sa-si reafirme suveranitatea, in timp ce albanezii nu vor decat propriul stat, emisarul ONU, Martti Ahtisaari, propune independenta sub supraveghere externa.

Kosovo nu se va putea uni cu Albania. Minoritatea sarba si lacasurile bisericii ortodoxe se vor bucura de protectie speciala. Planul se afla pe masa Consiliului de Securitate ONU. Serbia respinge propunerea si conteaza pe vetoul Rusiei, careia ii exprima recunostinta pentru sprijin. Moscova nu are un plan mai bun. Cere continuarea negocierilor care s-au dovedit sterile.

Amanare cu sase luni a propus si presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, sub rezerva ca provincia sa devina independenta daca tratativele nu duc la nimic. Tergiversarea risca insa sa transforme frustrarea kosovarilor in violenta. Dl Bush, aflat la finele saptamanii in Albania, s-a pronuntat ferm pentru recunoasterea independentei. Daca Rusia recurge la veto, Kosovo si-ar putea autoproclama independenta, iar SUA ar recunoaste-o.

Nu toate tarile din UE ar fi incantate. Conform planului Ahtisaari, structura civila si militara ONU din Kosovo ar urma sa fie inlocuita de una asigurata de UE, inclusiv un guvernator. Dar fara o rezolutie a Consiliului de Securitate, legitimitatea transferului ar putea fi contestata, iar modelul copiat. Rusia stie acest lucru si nu va renunta usor la o parghie utila in Balcani.