Direcția Națională Anticorupție (DNA) respinge plângerea lui Cristian Ghinea, etichetând-o drept inadmisibilă. Astfel, dosarul privind achiziția BMW-urilor pentru poliție rămâne clasat.
Joi, procurorul-șef al DNA, Marius Voineag, a respins plângerea depusă pe 14 decembrie 2023 de către Cristian Ghinea, fostul ministru USR al Fondurilor Europene, considerând-o inadmisibilă.
Aceasta viza clasarea dosarului privind achiziția de BMW-uri efectuată de Ministerul Afacerilor Interne.
DNA respinge plângerea depusă de Cristian Ghinea privind dosarul BMW
Pe data de 16 octombrie 2023, procurorul-șef adjunct al Direcției Naționale Anticorupție, Paul Dumitriu, a decis clasarea dosarului referitor la achiziția de BMW-uri pentru Ministerul Afacerilor Interne de la firma distribuitoare controlată de Michael Schmidt, un prieten al președintelui Klaus Iohannis.
În ordonanța prin care a respins plângerea lui Cristian Ghinea, Marius Voineag detaliază criticiile exprimate de acesta, referitoare la ordonanța de clasare a dosarului.
Documentul explică modul în care dosarul a fost inițiat ca urmare a unei sesizări din oficiu a procurorilor la data de 29 septembrie 2022, evidențiind traseul acestuia.
Mai mult, se susține că, potrivit Codului de Procedură Penală „împotriva măsurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispoziţiilor date de către acesta poate face plângere orice persoană, dacă prin aceasta s-a adus o vătămare intereselor sale legitime”.
„De asemenea, în privinţa soluţiilor de clasare, alineatul 4 al art. 336 C.p.p. stabileşte că termenul în care se poate face plângere este de 20 de zile de la comunicarea copiei actului prin care s-a dispus soluţia”, arată Voineag.
De ce a fost respinsă contestația fostului ministru USR
Potrivit DNA, contestația a fost depusă de Cristian Ghinea mult prea târziu, după scurgerea celor 20 de zile în care se putea face acest lucru.
„Suplimentar, având în vedere că ordonanţa de clasare a fost emisă la 16.10.2023, precum şi că plângerea de faţă a fost formulată de către petiţionar la 14.12.2023, se impune a constata că demersul acestuia este tardiv, cu depăşirea termenului de 20 de zile prevăzut în art. 336 alin. 4 C.p.p”, se arată în document.
Printre alte aspecte, se constată că procurorul de caz a luat în considerare faptul că, în principal, resursele financiare utilizate în derularea proiectului proveneau din bugetul de stat.
Din această perspectivă, analiza legalității procedurii de achiziție publică trebuia să fie efectuată în privința modului în care funcționarii publici implicați și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu.
Prin soluția de clasare adoptată în această cauză, procurorul a concluzionat că din actele de urmărire penală efectuate nu au rezultat indicii temeinice care să confirme săvârșirea vreunei fapte de natură penală în legătură cu procedura de achiziție publică cercetată.
Desfășurarea acesteia s-a realizat cu respectarea cerințelor impuse de legislația specifică.
Cristian Ghinea trebuie să plătească 500 de lei cheltuieli judiciare
„Prin argumentarea utilizată, procurorul de caz a achiesat la considerentele deciziei nr. 405/2016 a Curţii Constituţionale, dând consideraţie adecvată principiului potrivit căruia incriminarea unei fapte ca infracţiune trebuie să intervină ca ultim resort în protejarea unei valori sociale, ghidându-se după principiul „ultima ratio”.
În acest sens, Curtea Constituţională a reţinut că nu este suficient să se constate că faptele incriminate aduc atingere valorii sociale ocrotite, ci această atingere trebuie să prezinte un anumit grad de intensitate, de gravitate, care să justifice sancţiunea penală”, arată Voineag, invocând şi aici o decizie a ÎCCJ din 7 decembrie 2018 şi decizia 405 din 2006 a Curţii Constituţionale.
Prin urmare, procurorul-șef al DNA, Marius Voineag, a emis o decizie de respingere ca inadmisibilă a plângerii depuse de membrul USR, Cristian Ghinea.
În concluzie, au fost stabilite cheltuieli judiciare în valoare de 500 de lei, pe care acesta este obligat să le suporte.