Cristian Diaconescu a fost ales astăzi președinte al PMP. Și nu numai. Liderii PMP l-au prezentat pe Diaconescu drept candidat al partidului la alegerile prezidențiale din 2024.
PMP nu va fuziona cu PNL, PMP este singurul partid de dreapta, conservator, de pe scena politică românească a precizat noul șef al partidului.
Cristian Diaconescu către PNL: Nu fuzionăm cu nimeni
Deși este diplomat cu rang de ambasador, Cristian Diaconescu a lansat mesaje tăioase către partidele coaliției de guvernare. “Am văzut mica propagandă lansată în spațiul public înainte de Congresul PMP de astăzi. Nu ne-am întâlnit aici ca să ieșim pe tarabă pentru un alt partid politic. Noi vom acționa prin noi înșine, dacă cineva din partea dreaptă a scenei politice înțelege acest mesaj. Nu există nici o discuție despre vreo fuziune” a declarat noul președinte al PMP.
Pe spațiul public s-a lansat zvonul că PNL va absorbi PMP
Mesajul lui Diaconescu a avut drept țintă explicită, PNL, prin evocarea celebrei doctrine economice liberale lansată de Vintilă I.C. Brătianu în anul 1905 și aplicată în guvernările liberale din perioada interbelică, “Prin noi înșine”. Motivul: în zilele premergătoare Congresului PMP de astăzi s-a insinuat în presă că PMP va fuziona în curând cu PNL, insinuări pe care popularii sunt convinși că au fost induse în spațiul public de liberali.
În opinia lui Cristian Diaconescu, PMP va avea relații de colaborare politică cu PNL, “ca între două partide care pot avea valori comune pe marginea cărora putem discuta”. Dar atât. Diaconescu nu s-a ferit să facă aluzii explicite la faptul că PMP a fost împiedicat să intre în Parlament după alegerile din 6 decembrie 2020 ca urmare a unei înțelegeri a partidelor din coaliția de guvernare.
Diaconescu a acuzat partidele coliției că au blocat intrarea PMP în Parlament
Ca argument, noul șef al PMP a amintit că toate contestațiile numeroase depuse de PMP referitoare la neregulile la votul din 6 decembrie 2020 au fost respinse fără a fi luate în dezbatere.”După alegerile parlamentare s-au numărat 95% dintre voturi în 24 de ore iar 5% dintre voturi, într-o săptămână” a reamintit Diaconescu. PMP a ratat în la limită intrarea în Parlament după alegerile parlamentare desfășurate în decembrie 2020, scorul obținut de partid fiind anunțat oficial la o săptămână după ce se anunțase rezultatul obținut de partidele care au trecut pragul.
“În România se denigrează ideea de naționalism. Nimic nu e întâmplător. Nici măcar prostia”
“PMP are o doctrină politică creștin-democratică cu valori de centru-dreapta, conservator. Suntem membri în Partidul Popular European (alianța partidelor europene de dreapta n.r.). Valorile PMP sunt de dreapta: respectarea proprietății private și reducerea intervenției statului în economie” a spus Diaconescu. El nu s-a ferit să declare că partidul său promovează un naționalism curat, prin respectarea valorilor istorice, culturale, morale, etice și creștine ale societății românești. Noul șef al PMP, care a amintit că aceste valori sunt relativizate sau chiar minimalizate la nivel mondial în ultimii ani, i-a anunțat pe participanții la Congres că va semna în curând parteneriate cu partide conservatoare din Marea Britanie, Germania și Austria, care promovează aceleași valori ca PMP. “În România se denigrează ideea de naționalism. Nimic nu este întâmplător. Nici măcar prostia. PMP susține o Românie modernă dar cu valori autentice” a declarat Cristian Diaconescu.
Diaconescu: “Ce este astăzi pe scena politică, până la toamnă nu va mai fi”
El i-a încurajat ce colegii lui să rămână uniți pentru că scena politică din România este fluidă: “Scena politică este mai complexă decât pare la prima vedere. Ce este astăzi pe scena politică, până în toamnă nu va mai fi. Știți și voi asta. Vom reuși prin solidaritate” a spus Diaconescu.
Șeful PMP și-a prezentat și “guvernul din umbră”
Moțiunea cu care a candidat Cristian Diaconescu la Congres, “România Respectată” precum și lista cu cei 44 de lideri susținători ai acesteia au fost votate în proporție de 95% de membrii partidului. Votul a fost electronic. Noul șef al PMP a acentuat faptul că o parte din cei 44 de lideri noi aleși vor face parte din “guvernul din umbră” al PMP. Este vorba despre foștii miniștri Valerian Vreme, Ion Ariton, Gheorghe Ialomițeanu, Adrian Rădulescu, Cristian Petrescu, foștii consilieri prezidențiali în mandatul de președinte al lui Traian Băsescu,Virgil Păunescu și Cătălin Avramescu, precum și Florian Bichir și Mihail Neamțu.
Liderii PMP: Diaconescu va fi candidatul Dreptei la alegerile prezidențiale din 2024
La finalul Congresului desfășurat în regim mixt, 50 de lideri la Hotelul Mara din Sinaia, restul, în sistem on-line în organizații, noii vicepreședinți Virgil Păunescu, Florian Bichir și Adrian Rădulescu l-au prezentat pe Cristian Diaconescu drept candidat la prezidențialele din anul 2024. Virgil Păunescu a și prefigurat campania prezidențială din 2024 spunând că Diaconescu va fi candidatul dreptei care se va confrunta cu candidatul stângii, din partea PSD. Diaconescu a stopat entuziasmul colegilor lui care au dorit să supună la vot candidatura sa la prezidențialele din 2024. Relaxat, le-a spus că propunerea este acceptată și i-a invitat la prima ședință de lucru în noua echipă.
Florian Bichir: “Om fi noi mai mici și mai blegomani pentru că ne-au furat la alegeri, dar suntem singurii de dreapta”
Congresul s-a terminat cu o suită de declarații non-convenționale: “Pe scena politică de dreapta, noi suntem singuri. Pe dreapta nu mai există alt partid acum. Avem pârtie liberă, spun asta mai ales că ne aflăm într-o stațiune de munte. Om fi noi mai mici și mai blegomani pentru că ne-au furat la alegeri dar suntem singurii de dreapta” a punctat exotic Florian Bichir, cunoscut publicului și ca jurnalist, nu doar ca istoric și om de cultură.
Traian Băsescu, fostul președinte-fondator al PMP în anul 2013 alături de Cristian Diaconescu și de Eugen Tomac nu a fost prezent astăzi la Sinaia. Dar a fost evocat ca lider de forță al partidului și al României și de fostul șef al PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, și de noul președinte, Cristian Diaconescu, în discursurile pe care le-au susținut la Congres.