Deşi „a militarizat“ alegerile de duminică, ministrul de interne, Cristian David, spune că astfel de măsuri contrazic logica de integrare a României în UE. Echipe speciale de poliţişti pregătiţi să intervină pentru a-i depista la timp pe cei care recurg la fraude şi şpăgi doar ca să-şi vadă candidaţii primari sau consilieri li se vor alătura, duminică, celor peste 35.000 de poliţişti şi jandarmi „însărcinaţi“ cu paza secţiilor de votare.
Asta, pentru a evita nu doar incidentele, ci şi „furturile“ la care reprezentanţi ai partidelor politice au recurs în primul tur de scrutin. Deşi, practic, a „militarizat“ alegerile locale, ministrul internelor, Cristian David, susţine că a fost nevoit să facă acest lucru deoarece are informaţii că ar putea exista tentative de fraudă la secţiile din peste 200 de localităţi din ţară.
„Din păcate, această mobilizare excesivă a forţelor de poliţie şi jandarmerie la secţiile de votare e în contradicţie cu logica de integrare europeană a României şi nu va oferi o imagine de democraţie şi civilizaţie“, spune David, într-un interviu acordat, ieri, „Evenimentului zilei“.
EVZ: Ce măsuri speciale aţi luat pentru turul doi al alegerilor locale, organizat duminică? Cristian David: Instituţional, am dispus măsuri speciale care privesc palierul organizatoric - au fost fie suplimentate numărul secţiilor de votare, fie create mai multe cabine şi, totodată, alocate mai multe ştampile cu menţiunea VOTAT - şi palierul operativ - am organizat un sistem local de verificare rapidă a semnalărilor de fraude electorale şi un set de măsuri pentru aplicarea cu fermitate a legii, indiferent de protagoniştii disputei politice şi de formaţiunile politice care îi susţin.
Experienţa campaniei electorale şi a primului tur de alegeri locale, derapajele verbale, incidentele şi agresiunile înregistrate ne pun în situaţia de a mobiliza forţe importante pentru 481 de secţii de votare din 31 de judeţe, reprezentând aproximativ 5% din totalul secţiilor organizate la nivel naţional. Personal însă, vă pot spune că regret că în anul 2008 ne punem problema de a lua măsuri speciale de ordine publică pentru a asigura un exerciţiu de liberă exprimare democratică, cum sunt alegerile.
Mobilizarea excesivă a forţelor de poliţie şi jandarmerie la secţiile de votare e în contradicţie cu logica de integrare europeană a României şi nu va oferi o imagine de democraţie şi civilizaţie europeană.
Să înţeleg faptul că aveţi informaţii că există riscul fraudării alegerilor locale? Am cerut în această săptămână două evaluări separate, din punctul de vedere al secţiilor unde ar exista riscul ca procesul electoral să fie afectat. O evaluare din partea prefecţilor şi a autorităţilor locale şi o altă evaluare din partea poliţiei şi a jandarmeriei. Vă pot spune că există 235 de localităţi unde semnalele de până acum ne determină să luăm măsuri mult mai ample pentru prevenirea unor fraude sau pentru intervenţia operativă în verificarea reclamaţiilor privind astfel de fapte. Aţi spus că, de această dată, veţi putea identifica rapid eventualele fraude. Cum veţi face asta? Am cerut inspectoratelor judeţene de poliţie să organizeze echipe de poliţişti care să aibă flexibilitate, mobilitate şi capacitate de verificare şi intervenţie rapidă în situaţia unor informaţii privind posibile fraude electorale. PREVIZIUNI
„Cred că vom avea şi condamnări pentru infracţiuni la Legea electorală“
Care este stadiul anchetelor de la Ştefăneşti? Dar al verificărilor interne pe care le-aţi cerut? Ştefăneşti este un caz special, care trebuie abordat separat: din punctul de vedere al derulării procesului electoral, al verificării interne pe care am dispus-o în privinţa intervenţiei forţelor de ordine şi din punctul de vedere al anchetei penale aflate în derulare. Legat de anchetă, sunt cel puţin trei dosare penale, toate coordonate de Parchet. Referitor la verificarea internă, aceasta a arătat că forţele de ordine au intervenit cu întârziere şi necoordonat. În aceste dosare sunt anchetaţi şi membri ai comisiilor electorale sau preşedinţi ai unor secţii de votare? Nu neapărat în aceste dosare, dar sunt dosare penale în teritoriu, în care sunt cercetaţi inclusiv membri ai secţiilor de votare care au permis, în mod deliberat, să voteze unor persoane care nu aveau acest drept sau, pur şi simplu, i-au lăsat pe unii să voteze în locul altora. Vă dau exemplul judeţului Galaţi, unde a existat un asemenea „mod de operare“. Numărul mare de cazuri de acest gen mă determină să cred că vor urma şi condamnări pentru infracţiuni în procesul electoral. Totodată, această situaţie a reliefat şi o problemă serioasă ce ţine de pregătirea celor implicaţi în desfăşurarea alegerilor - membri ai secţiilor de votare, preşedinţi, organizatori. De aceea, am discutat inclusiv astăzi cu prefecţii şi este nevoie ca, după finalizarea turului doi, să avem o analiză riguroasă şi să corectăm, inclusiv acest aspect al pregătirii personalului implicat. Vreau să avem oameni bine pregătiţi, cu atât mai mult cu cât următoarele alegeri parlamentare se vor desfăşura într-un sistem nou pentru România.