Cristi Vlad, căpitanul echipei de fotbal Petrolul Ploieşti, spune că echipa fanion a judeţului Prahova va juca de la anul din nou în prima ligă. În caz contrar, Vlad a anunţat că-şi va agăţa ghetele în cui!
Petrolul Ploieşti a încheiat turul în Seria a II-a a ligii secunde la fotbal în spatele suprinzătorului lider, Voinţa Sibiu. Exilaţi la Strejnic Găzarii, care sunt la două puncte de Sibiu, promit ca din toamna anului viitor să joace din nou pe prima scenă a fotbalului românesc. După un început excelent de sezon, Petrolul a dat câteva rateuri, dar, în cele din urmă, şi-a revenit. Exilată la Strejnic, stadionul "Ilie Oană" fiind în reconstrucţie, Petrolul a avut mereu stadionul plin. Fanii au însoţit echipa pregătită de Valeriu Răchită în toate deplasările şi au ajutat echipa în momente grele. Cristian Vlad, căpitanul echipei Petrolul Ploieşti, a făcut pentru Evz, o radiografie a evoluţiei din tur, a vorbit despre trecut, dar mai ales despre prezent, şi a încheiat cu o promisiune. Au schimbat generaţia 1995 Fostul internaţional de tineret a zis că dacă Petrolul nu promovează îşi va agăţa ghetele în cui. În vârstă de 33 de ani, Cristi Vlad a fost coleg de generaţie, la începutul carierei sale, cu Florentin Rădulescu, Măldărăşanu, Nae Constantin, Florin Pârvu, Onuţ, Falemi, Negoiţă, generaţie care a schimbat echipa care a cucerit în 1995 Cupa României. Cel mai bun "adevăr" Evz: Cristi, aţi început foarte bine sezonul, dar n-aţi continuat în acelaşi ritm. Ce s-a întâmplat? Cristi Vlad: Am avut cinci victorii în primele cinci partide, după care a venit acel meci cu Rapid, din Cupa României. Am luat bătaie rău (n.r. - Rapid - Petrolul 5-0). Cred că acolo s-a întâmplat ceva. Ne-am pierdut din încredere. Cred că acesta e explicaţia. A urmat o serie neagră, de cinci deplasări din care n-am reuşit să ne întoarcem decât cu un punct. Important e însă că suntem pe locul doi în clasament, cu cel mai bun "adevăr".
Şi anul trecut v-aţi bătut la promovare. E adevărat, dar anul trecut, la finalul turului eram abia pe locul 6, la 12 puncte de promovare. Am avut încă din finalul turului un parcurs de excepţie, fără înfrângere, care ne-a adus la un pas de promovare. Am încheiat sezonul la un punct de Sportul Studenţesc. De aceea spun că acum altele sunt datele problemei. "E tinereţe, multă tinereţe"
Cristi, e Petrolul o echipă bătrână? Nu! Din acest punct de vedere suntem o echipă echilibrată. Păi, haideţi să luăm echipa. Vlad, în poartă, are 23 de ani. În defensivă: Păun şi Cârjă, care au jucat pe dreapta, au 21 de ani, Bozga are 25, Benga - 21, Plecanciuc - 21, doar Pompiliu Stoica e mai bătrân, pe stânga, la cei 34 de ani ai săi. La mijloc sunt: Enescu - 22 de ani, Budescu - 21, Florentin Dumitru - 33 de ani. În atac: Stoica - 21 de ani, Stan - 27. Mai sunt şi eu, 33 de ani. E tinereţe, multă tinereţe, la care se adaugă experienţa noastră, a celor câţiva trecuţi de 30 de ani.
Care e obiectivul Petrolului? Promovarea, altul nu e. Dacă nu promovăm, mă las de fotbal. Nu ne-ar ierta nimeni dacă am rata iarăşi promovarea. Acum nu mai contează nici măcar banii, important e să ne atingem obiectivul. Oraşul Ploieşti merită o echipă în Liga I. "Enescu are ceva din jocul lui Cătălin Hâldan"
Păi nu e Astra? Astra nu există în acest oraş. Nici n-am auzit e echipa asta.
Eşti unul dintre cei mai vechi jucători ai Petrolului. Aici m-am născut ca fotbalist. La un moment dat am plecat, dar m-am întors atunci când s-a lansat acel proiect superb: "Petrolul e al nostru".
Cum îi vezi pe tinerii jucători ai Petrolului? Avem câţiva fotbalişti de mare perspectivă, care, dacă vor fi serioşi, vor ajunge departe. Îmi place mult Costin Stoica, un atacant în genul lui Florin Bratu. E uscat ca Bratu, are viteza acestuia. Enescu, mijlocaş central, alt jucător de valoare. Din păcate e accidentat. Enescu are ceva din jocul lui Cătălin Hâldan, fostul meu coechipier de la Dinamo. Benga a crescut şi el foarte mult în ultima perioadă. Marian Pop, adus de la Târgu Mureş, e un alt tânăr jucător de valoare. Săracul, însă, a făcut menisc la stângul, după care a făcut şi la dreptul şi are de stat. Salariu 5 milioane de lei vechi pe cinci ani!
Care e cel mai mare regret al tău? Că am plecat la Dinamo în 1999. Nici nu mai contează cum am plecat. Important e că în Ştefan cel Mare n-am avut nicio şansă.
La Petrolul, înainte de a pleca, aveai un salariu de mizerie. Cred că am avut cel mai mic salariu din istoria fotbalului românesc: cinci milioane vechi pe cinci ani! Trăiam din prime. Poate şi de aceea alergam ca nebunii. Şi am ajuns la Dinamo cu 15.000 de dolari pe an. A fost, într-adevăr, un salt uriaş.
Care e cea mai frumoasă amintire a ta? Am câteva goluri înscrise Stelei. Unul cu capul, de la 16 metri, pe vremea când jucam la FC Argeş. Am bătut în Ghencea atunci cu 1-0, prin golul meu.