Cristi Danileț, critici acide la adresa ridicării MCV: „Înseamnă că după 15 ani România nu mai este o țară de mâna a doua”

Cristi Danileț se pensionează și va avea o pensie de peste 15.000 lei pe lună. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Cristi Danileț a fost exclus pentru a treia oară din magistratură de către Secția pentru judecători a CSM în materie disciplinară, dar se pare că mai avea un as în mânecă, pentru că recent a devenit cetățean al Republicii Moldova, iar decretul a fost semnat chiar de Maia Sandu și Publicat în Monitorul Oficial pe data de 18 noiembrie.

Dincolo de strategiile lui Cristi Danileț de a reveni în magistratură, a atras atenția, marți, în urma publicarii unei reacții critice la adresa ridicării MCV. Fostul judecător a a persiflat raportul favorabil al Comisiei Europene, devenind astfel în mod oficial primul apropiat al USR care critică o reușită a României.

Mesajul a fost publicat pe pagina sa personală de Facebook și printre explicații concrete amestecate cu sarcasm, din esența textului, redactat cu atenție și grijă, se poate trage o singură concluzie, faptul că, personal, fostului judecător nu-i va aduce niciun beneficiu în a-și restabili imaginea și postul. „Inspecția Judiciară nu mai urmărește magistrații ce fac pe rețelele de socializare sau ce declarații dau la ziare ori pe unde călătoresc, ci se ocupă cu adevărat de managementul judiciar”, a scris Danileț.

„MCV a însemnat monitorizarea europeană a justiției și anticorupției din țara noastră”

„MCV a însemnat monitorizarea europeană a justiției și anticorupției din țara noastră, postaderare. Inițial s-a constituit pentru 3 ani, apoi s-a prelungit pe încă 3 ani când nu ne îndeplinisem angajamentele, apoi s-a prelungit până când vom fi îndeplinit toate criteriile fixate la momentul aderării la UE și recomandările ulterioare.

Dacă se ridică MCV înseamnă că:

Cele patru noi coduri intrate în vigoare acum 4 ani se aplică fără probleme: nu sunt texte neclare, nu sunt decizii ale CCR de implementat, societatea e reglată, pământurile restituite, casele confiscate de comuniști la fel, familiile sunt în regulă, contenciosul administrativ este inutil, ordinea de drept e respectată, nu se mai încearcă eliminarea infracțiunilor din Codul penal să scape marii corupți, nu se mai încearcă modificarea Codului de procedură penală ca magistrații să nu mai instrumenteze cazuri cu cei sus-puși;

Justiția este independentă: nu există imixtiuni politice, judecătorii se supun exclusiv legii, ministrul justiției numește procurorii de la vârful Ministerului Public doar pe criterii meritocratice, Inspecția Judiciară nu mai urmărește magistrații ce fac pe rețelele de socializare sau ce declarații dau la ziare ori pe unde călătoresc, ci se ocupă cu adevărat de managementul judiciar, CSM guvernează ca o echipă sudată întregul corp de magistrați, pe nimeni nu mai îngrijorează pensiile speciale, presa nu mai are subiecte de scandal din interiorul justiției;

„După 15 ani România nu mai este o țară de mâna a doua”

Justiția este eficientă: numărul de magistrați este suficient, a scăzut numărul pensionărilor, procurorii au suficienți polițiști de judiciar cu care fac echipă, practica judiciară este unitară, procesele se judecă în termen optim, motivările hotărârilor judecătorești sunt consistente și scrise pe înțelesul oamenilor de rând, căile de atac se soluționează repede, numărul de infracțiuni a scăzut;

Anticorupția e un succes: s-a diminuat corupția la nivel înalt, nu mai există corupție judiciară, DNA are toate pârghiile să se ocupe de puținii corupți care mai există, pedepsele aplicate de judecători sunt descurajante pentru oricine încearcă să încalce legea, ANI descoperă toate cazurile de incompatibilitate și de conflict de interese în rândul funcționarilor și demnitarilor.

În aceste condiții, înseamnă că după 15 ani România nu mai este o țară de mâna a doua. De acum, totul e bine și frumos, constant și ireversibil. Europenii nu mai au grija noastră, nu ne mai dictează ce să facem, nici măcar nu mai au ce să ne recomande. Să ne bucurăm, zic. Afară este cald și soare!”, scrie Danileț pe Facebook