330 de radare au fost puse la pândă de Ministerul Afacerilor Interne în minivacanța de Rusalii. Zeci de șoferi au rămas fără permis, iar unul dintre ei a este un personaj celebru.
"În minivacanţa de Rusalii, aproximativ 1.700 de poliţişti rutieri vor fi pe autostrăzi şi pe principalele drumuri naţionale, pentru prevenirea accidentelor şi asigurarea fluidizării circulaţiei, în special pe traseele spre destinaţiile turistice din zona montană sau de pe litoral. Aceștia vor utiliza peste 330 de aparate radar şi vor beneficia de sprijin aerian din partea aeronavelor Inspectoratului General de Aviaţie", a anunțat Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Și s-au ținut de promisiune!
Instituția recomandă tuturor șoferilor să respecte indicaţiile poliţiştilor rutieri şi regulile de circulaţie, mai ales cele cu privire la respectarea limitelor de viteză şi interzicerea consumului de alcool la volan sau de substanţe halucinogene.
Totodată, în minivacanța de Rusalii, aproximativ 5.200 de jandarmi se vor afla zilnic în teren, pentru a asigura măsurile de ordine şi siguranţă publică, în special în zonele în care este aşteptat un număr mare de persoane, precum staţiunile turistice.
În cursul zilei de ieri, Brigada Rutieră a oprit sute de șoferi în prima razie de amploare din sezonul cald, după ridicarea restricțiilor impuse de pandemie. Potrivit comunicatului oficial, 115 șoferi au fost amendați, iar 25 au rămas fără permis. Printre aceștia s-a numărat și unul celebru: Cristi Borcea, om de afaceri, fost finanțator al echipei de fotbal Dinamo București.
Potrivit unor surse din poliție, Cristi Borcea a fost prins de radar ieri seară, conducând cu o viteză excesivă în zona Pipera, din nordul Bucureștiului. Cristi Borcea conducea cu o viteză de peste 100 km/h într-o zonă în care viteza maximă legală admisă era de 50 de km/h. Polițiștii de la Brigada Rutieră l-au fost amendat cu 1.305 lei și i-a fost reținut permisul de conducere pentru o perioadă de 90 de zile. Din informațiile pe care le avem, fostul finanțator al Clubului Dinamo a avut o atitudine extrem de relaxată și nu a părut deloc deranjat că a rămas fără permis pentru următoarele trei luni.
Borcea, condamnat în Dosarul Transferurilor
Patru ani şi patru luni a stat Cristi Borcea în închisoare în „Dosarul Transferurilor”, cel mai mult dintre toţi cei condamnaţi. Sentinţa sa a fost de șase ani şi patru luni cu executare, dar a ieşit în iulie 2018. Alte nouă luni a mai stat Borcea în pușcărie după condamnarea primită într-un dosar legat de o retrocedarea ilegală de terenuri. Sentinţa sa era de cinci ani cu executare, primită în februarie 2019.
Pe data de 6 noiembrie 2019, Cristi Borcea a fost eliberat din închisoare. „Analizând prevederile legale în vigoare în materia liberării condiţionate, instanţa retine că, potrivit art. 59 din Codul penal din 1969, poate fi liberat condiţionat condamnatul care a executat fracţiunea de pedeapsa prevăzută în mod obligatoriu de lege, este disciplinat, stăruitor în muncă şi dă dovezi temeinice de îndreptare, ţinându-se seama şi de antecedentele sale penale”, se arată, printre altele, în motivarea magistraţilor de la Judecătoria Sectorului 4.
„A participat la programele educaţionale şi psihologice, nu a fost sancţionat disciplinar, fiind recompensat de 41 ori (de 19 ori cu suplimentarea dreptului la pachet şi/sau vizită, o dată cu suplimentarea numărului de convorbiri online şi de 21 de ori cu permisiunea de ieşire din penitenciar). Petentul a finalizat programul de educaţie prin sport, iar în prezent este inclus în cadrul programului pentru liberare”, mai scrie în document.
De asemenea, fostul finanţator Dinamo a desfăşurat „activităţi lucrative” atât în interiorul locului de deţinere, cât şi în exterior, fără supraveghere, pe o perioadă de 83 de zile, figurând cu un număr de 374 de zile-câştig dintr-un dosar conexat.