Criptorepublica – Ferma de criptovalută din coasta României VIDEO

Se întâmplă lângă România. Afacerea cu criptovalută din Transnistria are ca beneficiar principal un ”fost” angajat al ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse și holdingul Sheriff, asociat cu celebrul separatist pro-rus Igor Smirnov.

Achiziționarea echipamentului a fost efectuată printr-o bancă implicată în furtul miliardului de la Chișinău. Actorii și firmele implicate au afaceri în domeniul energetic, al telecomunicațiilor, internetului în Crimeea și Occident, arată într-o investigație publicată de Mădălin Necșuțu, în evzmd.md. Compania își are sediul în Centrul de afaceri „Rossia”, una dintre cele mai moderne clădiri din Tiraspol, în contrast cu griul arhitecturii sovietice. Aceasta este o societate de stat, care are pe mâna sa afacerea cu criptovalută.

Intermediarul afacerii

Prin urmare, oricine vrea să investească în producerea de criptovalută în Transnistria trebuie să ajungă mai întâi la Tehnopark OJSC. De aici, potențialul investitor este preluat de directorul Veaceslav Cernikevici, care se ocupă de toate diligențele. Mai precis, această companie de stat intermediază vânzarea de curent electric produs de Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan (), deținută de compania rusească Inter-Rao, și centrala Sheriff-ului, .

Toate acestea funcționează pe gazul rusesc pe care îl furnizează SA Moldovagaz, pe datorie, în stânga Nistrului. Tiraspolul nu plătește gazul consumat, întreaga datorie, de peste 7 miliarde de dolari, acumulându-se pe seama Moldovagaz. Precizăm că, potrivit unui raport al concerului rusesc din septembrie 2018, datoria Moldovagaz față de Gazprom constituia peste . Peste 90% din această datorie o constituie datoria SAD Tiraspoltransgaz față de Gazprom. La aceasta se adaugă alte 1,2 miliarde de dolari cesionați de Gazprom în decembrie 2005 companiei fiice, .

Trebuie spus că Ministerul Economiei și Infrastructurii a refuzat să ne spună ce valoare are în prezent datoria SA Moldovagaz față de Gazprom pentru gazul consumat în regiunea transnistreană. Totodată, reprezentanții aceluiași minister au precizat că Guvernul Republicii Moldova nu își asumă obligațiile de plată față de furnizorii externi, chiar dacă statul deține 35,33% din acțiunile SA Moldovagaz.

Astfel, pe gazul furnizat de Moldovagaz, pe datorie, Tiraspolului, autoritățile autoproclamate de la Tiraspol spun potențialilor investitori că oferă „cele mai bune condiții din lume” pentru dobândirea de criptovalută. „Investitorii pot să lucreze individual aici sau să colaboreze cu agenții noștri locali. E important că această activitate poate să fie desfășurată fără deschiderea unei entități juridice pe teritoriul republicii noastre”, ne declară Betanov.

Andreievici a precizat că Tehnopark funcționează după principiul „ghișeului unic”. „Poate să ofere servicii de securitate pentru echipamentul adus și să angajeze personal care să deservească ferma. Obligația principală a companiei este să înlăture imediat orice problemă tehnică apărută”, adaugă el.

Tehnopark vinde energia electrică la tarife speciale. Principiul este următorul: „Buy more, pay less” / Cumperi mai mult, plătești mai puțin”. „În primul rând, activitatea în această zonă exclusivă permite un tarif special la energia electrică. În plus, pentru transportarea echipamentului necesar în regiunea nu se percep taxe vamale”, mai spune el.

Investitorul mai este scutit de taxe vamale pentru echipament și pentru utilajul necesar amenajării fermei. Betanov ne-a explicat că un investitor poate să mineze oriunde în Transnistria, chiar dacă autoritățile de la Tiraspol vorbesc despre anumite zone economice libere. „Minining-ul este permis pe tot teritoriul republicii. Zona economică liberă pentru această activitate – blockchain – este toată republica”, a precizat el.

„Obiectivul nostru principal este să vindem energie electrică și să colectăm impozite. Nu avem deocamdată niciun interes în criptovalută. Discutăm despre integrarea tehnologiei blockchain în sistemul de stat, însă asta este o altă etapă”, a explicat Betanov.

Buy more, pay less”

Tiraspolul oferă practic tarife de dumping pentru energia electrică. Prețurile variază de la pentru un volum mai mare de 120 de kWh. Cu cât investitorii cumpără mai mult, cu atât obțin o reducere mai mare. „Pentru noi este important câte venituri indirecte avem la buget. Noi nu colectăm impozite de la mineri. Plătesc impozite compania care efectuează tranzitul energiei electrice, Tehnopark, și furnizorul de energie electrică”, precizează Betanov.

Planurile de viitor ale Tiraspolului țintesc obiective mari. Scopul suprem este să exploateze capacitatea maximă de producere a energiei electrice de către Centrala de la Cuciurgan, care funcționează în prezent la . „Avem o rezervă considerabilă de energie electrică exploatată. Practic, putem să producem până la 700–900 de MWh. Este o perspectivă pe care putem să o atingem dacă va fi cerere în acest sens”, mai spune Betanov.

Toți oamenii Sheriff-ului

Activitatea de mining în Transnistria este gestionată și controlată de holdingul Sheriff, proprietate a oligarhului local Victor Gușan. Cel care conduce compania de stat Tehnopark este Veaceslav Cernikevici, un personaj din anturajul lui Gușan. Cernikevici a intrat în atenția presei regionale după ce și-a deschis o firmă de telecomunicații în Crimeea la 28 mai 2014, la câteva luni după anexarea peninsulei de către Federația Rusă. (CITIȚI CONTINUAREA PE EVZMD.MD)

O investigație de Mădălin Necșuțu, Ilie Gulca și Cornelia Cozonac. Investigația a fost realizată în cadrul proiectului „Reconectați Republica Moldova: Cum să aducem gaz natural în conducta Iași-Ungheni”, implementat de către Centrul Analitic Independent "Expert-Grup", împreună cu Asociația Expert Forum (București), cu sprijinul financiar al Ambasadei Olandei. Conținutul și opiniile relatate în investigație aparțin doar autorilor.