Infractorii care au folosit arme de foc ar putea fi depistaţi mult mai uşor datorită polenului de crin.
Ingenioasa tehnică aparţine unui grup de cercetători britanici care au dovedit că polenul crinului portocaliu este imposibil de îndepărtat. Ei au demonstrat că experimentul funcţionează, punând particule microscopice de polen pe gloanţe.
Deşi au fost spălate îndelung, s-a dovedit că
Această descoperire este de mare ajutor criminaliştilor care, prin utilizare ei, pot stabili cine a fost cel care a făcut uz de armă.
În trecut, era extrem de dificil pentru reprezentanţii legii să descopere criminalul, având ca probe doar urmele de pe cartuşe care, din cauză că sunt foarte netede, nu păstrează urme de ADN. Numai unul din zece cartuşe a putut oferi informaţii în urma probelor ADN prelevate de pe el.
Polenul obţinut pe cale naturală are proprietăţi adezive foarte mari. Acesta, în combinaţie cu oxidul de titaniu, zirconiu, siliciu şi o mixtură din alţi oxizi va reprezenta "elementul de siguranţă" al fiecărei cutii de cartuşe. Astfel, în cazul comiterii unei crime, făptaşul va putea fi descoperit foarte uşor.
Metoda va putea fi pusă în aplicare în maxim 12 luni şi ar putea fi extinsă şi în cercetarea crimelor comise prin înjunghiere.
(19:20)