După ce i-a transmis şefului PSD că are "complexe şi frustrări", social-democraţii i-au cerut socoteală lui Antonescu în loc să-l "consulte". Ponta n-a venit, fiind plecat la Internaţionala Socialistă.
Steagul păcii fluturat de Crin Antonescu n-a re uşit ieri să aducă împăcare nici măcar în tabăra opoziţiei. Dacă liderii puterii au declinat invitaţia PNL la consultări, Antonescu s-a trezit, în ultimul moment, că nu vine nici măcar Victor Ponta, care plecase la o reuniune a Internaţionalei Socialiste.
Liderul PSD şi-a trimis însă o delegaţie condusă de secretarul general Liviu Dragnea, cu mandat clar să-l avertizeze pe şeful PNL să o lase mai moale cu atacurile la adresa PSD dacă se mai gândeşte la vreo colaborare viitoare.
Şi PSD era cât pe ce să lipsească
"Surpriza" pentru Antonescu a venit în ultimul moment. Deşi liderul PNL a făcut invitaţia la "consultări" încă de săptămâna trecută, social-democraţii au anunţat că Victor Ponta va lipsi abia cu puţin timp înainte ca discuţiile să înceapă. De altfel, susţin surse din interiorul PSD, social- democraţii au avut în timpul dimineţii o dispută intensă pe marginea oportunităţii participării le discuţii.
Motivul: atacurile constante ale lui Antonescu la adresa PSD şi a liderului Victor Ponta. "De ce am merge noi la discuţiile cu ei?! Să se dea fete mari? Ne atacă permanent şi fac jocul lui Băsescu", a comentat unul dintre liderii PSD.
În timp ce social-democraţii dezbăteau problema în Kiseleff, din Bulevardul Aviatorilor, Antonescu punea în scenă rolul mediatorului. "Am trecut peste multe impertinenţe ale domnului Ponta şi sunt în continuare dispus să trec pentru că nu asta are importanţă", îi răspundea şeful PNL lui Ponta, care îl făcuse "neserios" că a propus suspendarea lui Băsescu.
La două ore distanţă însă, liberalul ataca din nou: "Victor Ponta are complexe şi frustrări pe care trebuie să şi le rezolve şi pe care eu pot să le înţeleg din punct de vedere uman".
Nostalgia relaţiei cu PDL
Înghiţind în sec după declaraţiile lui Antonescu, social-democraţii au ajuns la "consultările" cu liberalii, însă în loc de stra tegiile care urmau să fie puse la cale în lupta cu puterea, cele mai multe discuţii s-au purtat în jurul atitudinii faţă de PSD a liderului liberal. Faţă în faţă cu liberalii, social-democraţii i-au pus în vedere lui Antonescu să-şi mai potolească "agresivitatea". "Au fost şi câteva discuţii legate de disensiunile dintre noi, dar nu acesta este lucrul cel mai important", a minimalizat, la finalul întâlnirii, liderul PNL divergenţele din opoziţie.
Mai concreţi, PSD-iştii au făcut public mandatul cu care au venit de la partid, lămurirea intenţiilor viitoare ale PNL fie alături de PDL, fie de PSD. "Eu am pus întrebările pe care le-am pus şi public înainte, domnul Antonescu a spus că nu e adevărat, că nu a avut niciun fel de întâlniri, că nu e vorba de dragoste sau nostalgie între PDL şi PNL şi că nu intenţionează să facă o alianţă cu PDL. Eu am luat act de declaraţiile dumnealui şi le cred", a spus Liviu Dragnea, secretarul general al PSD, care a rezumat şi tactica opoziţiei de a încerca să oprească asumarea legii educaţiei de către guvern.
Dacă executivul insistă în angajarea răspunderii, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, nu va semna trimiterea legii la promulgare.