Crin Antonescu parchează PNL pe stânga

Liberalii au crescut în preferinţele electoratului asimilat de regulă social-democraţilor şi lasă culoar liber pentru PDL pe zona de dreapta, unde e plasat de 32% dintre alegători.

La trei luni de la alianţa cu PSD-iştii, liberalii câştigă noi adepţi din zona stângii, arată un sondaj CCSB, la comanda Antena 3. Un lucru previzibil, spun analiştii politici, care ar putea, în schimb, crea probleme de identitate liberalilor atunci când vor renunţa la parteneriatul cu social-democraţii.

În acelaşi timp, cercetarea arată că PNL se mută electoral spre centru, ceea ce diferă de poziţia sa politică tradiţională.

PNL şi "voturile de peste tot"

Potrivit sondajului CCSB, realizat în perioada 2-3 mai, 19% din electoratul PNL se autodefineşte ca fiind de stânga, în timp ce partidul de dreapta concurent, PDL, are doar 9% din votanţii tradiţionali ai PSD.

Analistul politic Cristian Pârvulescu este de părere că procentul crescut al electoratului de stânga care preferă PNL este explicabil şi previzibil după alianţa liberalilor cu social-democraţii.

"E o pierdere asumată de PNL, care devine partidul care ia voturi de peste tot. PSD nu mai este acum un partid frecventabil, astfel că toţi cei care au avut rezerve şi nu mai votează PSD vor prefera PNL", a explicat analistul.

La rândul său, sociologul Mircea Kivu crede că, odată cu creşterea PNL în preferinţele românilor care se asimilează stângii, se arată vizibil o deplasare a partidului spre centru-dreapta. "PNL este acum un partid de centru-dreapta, şi asta e o schimbare faţă de poziţia sa clasică", a spus Kivu.

Astfel, potrivit sondajului CCSB, 32% dintre votanţii PNL se consideră electoral de centru, în timp ce la PDL procentul acestora este de 14%.

Pericol: pierderea identităţii politice

El mai arată că, deocamdată, nu este o problemă pentru PNL faptul că a devenit unul dintre partidele preferate de românii care se aliniază politicii de stânga. "Nu e problemă pentru că, deocamdată, nu există nici dovezi că PNL a pierdut electorat de dreapta", a arătat Kivu.

De altfel, acelaşi sondaj arată că din totalul votanţilor pentru fiecare partid, alegătorii de dreapta se asociază cu PNL într-un procent de 23%, iar cu PDL - în procent de 32%, rezultate apropiate de cele de la ultimele alegeri parlamentare. Pe termen lung însă, susţine Mircea Kivu, PNL ar putea avea o problemă în stabilirea identităţii politice. "PNL nu va fi pe vecie în alianţă cu PSD. Când se va desprinde, va intra în competiţie cu PDL, care îşi revendică, de asemenea, o mare parte din electoratul de dreapta", a completat el.

Partidul lui Antonescu, preferat de românii săraci

Aceeaşi cercetare a CCSB arată că românii care se consideră săraci ar vota mai degrabă cu PNL decât cu PDL. Astfel, PNL este preferat de săraci în proporţie de 18%, iar de bogaţi în procent de 24%.

Pentru PDL, procentele sunt de 15% săraci, 30% bogaţi. "Cei care se declară săraci sunt mai degrabă nemulţumiţi de condiţia lor. Şi atunci e normal ca nemulţumiţii să meargă mai degrabă în zona opoziţiei decât a puterii", a explicat Mircea Kivu.

"PNL şi-ar putea pierde identitatea. Nu va fi pe vecie în alianţă cu PSD. Când se va desprinde, va intra în competiţie cu PDL." MIRCEA KIVU, sociolog, analist politic 19% dintre românii care ar vota cu PNL se autodefinesc ca făcând parte din electoratul de stânga, ce aparţine tradiţional de PSD