Martha Place și-a ucis cu brutalitate fiica vitregă de 17 ani, Ida, cu acid și a fost executată pe scaunul electric în 1899 La 20 martie 1899, o execuție neobișnuită a avut loc la închisoarea Sing Sing din New York. Unsprezece bărbați fuseseră executați pe scaunul electric în acest stat, dar în acea zi, o femeie a intrat în camera de execuție – o criminală condamnată pe nume Martha Place. Place a fost găsită vinovată de uciderea brutală a fiicei sale vitrege de 17 ani, Ida.
În urma unei dispute, Place a stropit-o pe Ida cu acid pe față și a sufocat-o până la moarte. Dar, deși mulți au fost mulțumiți de faptul că sentința lui Place a fost pe măsura crimei sale, aceasta a ridicat unele probleme pentru călăii ei. Obișnuiți să aibă de-a face cu bărbați, aceștia nu știau cum să lucreze cu părul lung și des, sau cum să îi mascheze partea intimă în timp ce îi atașau electrozi la glezne. NUMEROASELE NECAZURI ALE MARTHEI PLACE Născută la 18 septembrie 1849, sub numele de Martha (Mattie) Garrettson, aceasta a crescut în Millstone, New Jersey. Viața ei a luat o turnură întunecată la vârsta de 23 de ani când o sanie în mișcare a lovit-o. Fratele ei a remarcat mai târziu că nu și-a mai revenit niciodată complet în urma rănilor suferite.
Într-adevăr, nenorocirile Marthei au părut să se adune în curând. Deși s-a căsătorit și a avut un fiu, soțul ei a abandonat familia și a murit mai târziu. Ulterior, Martha a fost nevoită să își dea singurul copil spre adopție. PRESA A SCRIS ULTERIOR CĂ GELOZIA A ÎMPINS-O PE MARTHA PLACE SĂ-ȘI UCIDĂ FIICA VITREGĂ În cele din urmă și-a găsit de lucru ca menajeră în Brooklyn, unde a lucrat pentru William Place. Cei doi s-au căsătorit în cele din urmă, ceea ce a făcut-o pe Martha mamă vitregă a fiicei tinere a lui William, Ida. „Simțea că soțul ei își iubea fiica mai mult decât o iubea pe ea, iar gelozia ei s-a transformat rapid în ură față de fată”, a relatat The New York Times în timpul procesului de crimă al Marthei Place din iulie 1898.
„Pe măsură ce copila creștea și devenea o tânără frumoasă, ura ei a început să evolueze”. ÎN SCURT TIMP, RESENTIMENTELE MARTHEI FAȚĂ DE IDA S-AU TRANSFORMAT ÎN VIOLENȚĂ În dimineața zilei de 7 februarie 1898, în casa familiei Place din Brooklyn a izbucnit o dispută. William și Martha s-au certat, iar Ida i-a apărarea tatălui ei. Când William a plecat la serviciu, Martha s-a răzbunat pe fiica ei vitregă. „Ida a trecut de partea lui, așa cum făcea de obicei, și mi-a trântit în față ușa camerei ei când m-am dus să vorbesc cu ea”, a declarat Martha Place pentru poliție, potrivit New York Times.
„Asta m-a înfuriat, așa că am luat niște acid de pe biroul soțului meu și i l-am aruncat în față.” Potrivit lui Place, ea a părăsit apoi camera lui Ida. Dar o autopsie a sugerat ulterior că femeia a continuat agresiunea. În timp ce Ida se zvârcolea de durere în pat, medicii au suspectat că Place a sufocat-o. Apoi, Martha a luat un topor pe care l-a găsit în pivniță și a așteptat ca soțul ei să ajungă acasă. „Mi-era teamă că mă va ataca”, a declarat mai târziu poliției. „Am luat [toporul] sus cu mine. Soțul meu a venit după aceea și l-am lovit cu el”. LA SCURT TIMP DUPĂ ACEEA, A ÎNCEPUT PROCESUL SENZAȚIONAL AL MARTHEI PLACE În luna iulie, jurnaliștii au asaltat procesul senzațional de crimă și au relatat despre fiecare detaliu. Raportul celor de la New York a notat că „fața ei nu s-a schimbat în timpul procesului de crimă, cu excepția momentului în care William a depus mărturie.” Atunci, „buzele ei subțiri s-au despicat într-un rânjet ironic, iar ea și-a îndreptat privirea asupra lui”.
La finalul procesului, Martha Place a fost găsită vinovată de crimă de gradul întâi și condamnată la moarte. Avocatul ei l-a contactat în scurt timp pe noul guvernator al New York-ului, Theodore Roosevelt, în speranța de a-i fi schimbată sentința. Însă Roosevelt a refuzat. „Simpatiile mele în cazurile penale sunt pentru cel nedreptățit, nu pentru cel care a greșit”, a declarat acesta. DEOARECE SCAUNUL ELECTRIC NU FUSESE NICIODATĂ FOLOSIT PE O FEMEIE, MARTHA PLACE AR FI CREZUT CĂ VA FI CRUȚATĂ ÎN ULTIMUL MOMENT Până în 1899, scaunul electric fusese folosit pentru 11 execuții în statul New York. Toți condamnații au fost bărbați, începând cu William Kemmler, condamnat pentru crimă.
Execuția sa din 6 august 1890 nu a decurs bine – călăul său a fost nevoit să îl electrocuteze de două ori înainte de a muri. Pe 20 martie 1899, a îmbrăcat o rochie neagră pe care și-a făcut-o singură și s-a îndreptat spre camera de execuție. Părul ei des și încărunțit a trebuit să fie tuns pentru ca electrozii să poată fi plasați pe frunte, iar fusta ei lungă a fost tăiată. Poate că Martha a fost prima femeie care a murit pe scaunul electric, dar nu va fi ultima. Pe măsură ce timpul a trecut, s-a dovedit a fi o metodă populară de execuție în Statele Unite. Din cele aproape 8.800 de execuții care au avut loc între 1890 și 2010, 4.374 au fost realizate pe scaunul electric, potrivit unui studiu din 2014.
Emisiunea poate fi urmărită AICI