Creșterea taxelor pare inevitabilă în acest moment, altfel România este la un pas să piardă miliardele de euro din fondurile europene.
România se află în procedură de deficit excesiv
România în ultimii patru ani este în procedură de deficit excesiv și doar derogarea din perioada pandemiei și, mai apoi, promisiunile nerespectate făcute de autorități la Bruxelles, au făcut să nu intrăm oficial în infrigement, să plătim amenzi sau să pierdem fondurile europene.
Din primăvara lui 2025 vine nota de plată: creșteri masive de taxe și impozite și tăieri de cheltuieli sau măsuri de corecție ca oprirea tuturor fondurilor europene pentru România.
Comisia Europeană va bloca decontările făcute de România
Comisia Europeană (CE) va bloca toate decontările făcute de țara noastră pentru fonduri europene și va opri procedurile de absorție a fondurilor noi, dacă deficitul bugetar nu va începe să scadă.
Autoritățile au fost informate oficial în legătură cu „măsurile de corecție” care vor urma, printr-o somație trimisă de Comisia Europeană (CE) către Guvern.
Dacă România nu va pune în aplicare setul de măsuri dure promise în fața CE, următorul pas va fi declanșarea procedurii de blocare a fondurilor europene, în același timp cu aplicarea de amenzi pe perioada în care deficitul iese din limita de 3% stabilită de Uniunea Europeană.
PNRR va pierde miliarde de euro
În aceste condiții, doar din PNRR, vor fi pierdute finanțări care pot ajunge la un total de 28,4 miliarde de euro, dintre care 13,6 miliarde de euro bani nerambursabili. O parte din acești bani, ca și alte fonduri europene, au fost deja antamați în proiecte importante, cum ar fi cele de construcție de drumuri.
Guvernul a promis creșteri masive de taxe. „Ar fi trebuit să arate măcar o mică scădere a deficitului, dar acesta a crescut masiv”
Majorarea impozitului pe salariu/venit de la 16% la 20% și a celui pe dividend la 10%
Pe scurt, ar fi vorba despre majorarea impozitului pe salariu/venit de la 16% la 20% și a celui pe dividend la 10%, majorarea taxelor și impozitelor pe bunuri și proprietăți, concomitent cu creșterea procentului din aceste impozite care merge la bugetul de stat și, nu în ultimul rând, majorarea TVA sau introducerea cotei progresive de impozitare.
Cel mai probabil, se va merge pe cota progresivă, pentru că BNR nu agreează majorarea TVA.
Cota progresivă, soluția pentru România
Varianta cotei progresive este și cea dorită de CE, iar Guvernul a promis că va aplica aceste măsuri din aprilie 2025 cerând o perioadă de grație pentru a depăși alegerile, conform economica.net.
În afară de majorea taxelor și unele măsuri de reducerea a cheltuielor, Guvernul a transmis CE că, în 2025, este nevoit să pună în aplicare două decizii ale Curții Constituționale (CCR), amândouă vizând domeniul energiei.
Deficit record în 2024
Deficitul planificat pentru 2024 este de 8% din PIB, ceea ce înseamnă că necesarul de împrumut al României este de aproape 240 de miliarde de lei.
În septembrie, deficitul atingea deja 5,45% din PIB, iar abia acum urmează cele mai grele luni, mai ales decembrie. Situația aceasta nu mai poate continua, și din această cauză, Guvernul a promis CE că va lua măsurile amintite mai sus.
Măsurile de austeritate vor fi luate după alegeri, începând cu aprilie 2025
Ştim că urmează o corecţie fiscal-bugetară. Ambele deficite gemene sunt în jur de 8% și este greu de spus dacă sectorul neguvernamental ar contribui prea mult sau semnificativ la deficitele externe. Corecţiile care se vor face vis-avis de deficitul public se vor reflecta şi în deficitul extern.
În același timp, cifrele oficiale privind evoluția PIB, precum și prognozele analiștilor, arată că suntem tot mai aproape de o scădere economică decât de o revenire.
PIB a rămas neschimbat în trimestrul III
Produsul intern brut nu s-a modificat în trimestrul trei al acestui an.
„Produsul intern brut în trimestrul III 2024 nu s-a modificat, în termeni reali, comparativ cu trimestrul II 2024. (...) Produsul intern brut a înregistrat o creştere de 1,1% faţă de acelaşi trimestru din anul 2023 pe seria brută şi o scădere de 0,2% pe seria ajustată sezonier”, se afirmă îtr-un comunicat al INS