Rata anuală a inflației în Republica Moldova, în luna aprilie, a înregistrat nivelul de 3,5%. Anul trecut, în aceeași perioadă, rata inflației a fost de 18,1 %.
În ceea ce privește creșterea prețurilor, datele Biroului Național de Statistică relevă că cel mai mult s-au scumpit produsele nealimentare, înregistrând o creștere de 7%. Concomitent, prețurile produselor alimentare au crescut cu 3,8%, în timp ce serviciile oferite populației au înregistrat o scădere de 2,6%.
Printre produsele alimentare, fructele au înregistrat cea mai mare creștere de preț, cu 18,8%, urmate de ouă și de legume. Uleiul vegetal s-a ieftinit cu 15,9%, iar zahărul cu 6,6%. În categoria produselor nealimentare, au crescut prețurile la încălțăminte, îmbrăcăminte și medicamente.
În ceea ce privește serviciile, prețurile la apa potabilă și canalizare au crescut cu 10,6%, iar tarifele la transportul de pasageri au înregistrat o creștere de 25,9%.
Tarifele la gaze naturale au înregistrat o scădere semnificativă de 50,6%, iar tarifele la încălzirea centrală și energia electrică au scăzut cu 39,9%, respectiv 23,7%.
Creșterea prețurilor a fost într-un ritm mai scăzut
Potrivit Băncii Naționale a Republicii Moldova (BNM), în acest an, inflația va oscila în limita intervalului de variație a țintei, care este de 5%.
”Inflația pentru tot anul 2024 va fi undeva în jur de 5 la sută, unde este și ținta BNM. Aceasta înseamnă că prețurile vor continua să crească, dar cu numai 4-5%. Dacă atunci când inflația era de 34% la sută, aceasta însemna că prețurile au crescut cu 34%. Deci, ne aflăm într-un proces dezinflaționist în care este un fenomen normal creșterea prețurilor, dar ritmul de creștere este unul mai scăzut”, a anunțat, la începutul anului, Anca Dragu, guvernatorul BNM.
Anterior, Anca Dragu a declarat că obiectivul principal al Băncii Naționale a Moldovei este ținerea sub control a creșterii prețurilor: ”Aceștia sunt pașii următori pe care ar trebui să-i întreprindă Banca Centrală pentru a promova creșterea economică a țării, a crea un sector privat mai competitiv și a crește stabilitatea sectorului financiar în contextul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană”.
Cea mai mare inflație, de 34,6%, a fost înregistrată în luna octombrie 2022, după care s-a înregistrat un trend descendent.