DUMA. Producătorii din toată Bulgaria au început să crească peste tot prețul pâinii, prețurile majorându-se în medie cu aproximativ 20%. În Dobrici, de două zile, pâinea albă de 650g din cuptorul din satul Stefanovo s-a scumpit cu 5 stotinki, în comparație cu prețul actual de aproximativ 1 leva, iar tipurile mai elaborate - cu 10 stotinki, a spus proprietarul Spiridon Spiridonov, citat de pronewsdobrich.bg.
Principalul motiv al scumpii este creșterea prețurilor la făină și la toate celelate produse pentru producția de pâine și produse de panificație. "După câteva zile, prețurile sunt diferite, nu le putem introduce în computer. Nu-mi amintesc să fi existat o astfel de anarhie cu ele înainte. Înainte se scumpea și se oprea scumpirea, iar acum într-o lună există 3-4 ajustări în prețul aceluiași produs. M-au sunat de la moara de la care cumpăr făină și mi-au spus că cresc prețul cu 65 de leva pe tonă. Am decis să fac această scumpire a pâinii, probabil că la alți producători va fi diferit, prețurile noastre nu sunt la fel. Depinde fiecare ce energie și ce făină folosește", a comentat Spiridonov. Potrivit lui Toșko Niagolov, președintele Uniunii Regionale a Brutarilor și Cofetarilor, pe lângă făină, prețul energiei electrice este, de asemenea, responsabil pentru sumpirea pâinii.
"Principalele elemente care formează costul pâinii au crescut ca preț. Electricitatea s-a dublat de la începutul anului. În ianuarie am plătit 11,5 stotinki pe kW, iar acum plătim deja 23 de stotinki, iar din septembrie va exista o nouă creștere. Făina pentru pâine, de la 710 -720 de leva pe tonă săptămâna trecută, este deja 840-50 de leva pe tonă”, susține Niagolov. Potrivit acestuia, există deja prețuri cu amănuntul pentru pâinea de masă – 1,50 leva pentru cea de 700 de grame. Pâinea nu s-a scumpit de doi ani. "Cred că acum creșterea este în medie de aproximativ 20%. De 20 de ani prețul nu a crescut atât de drastic, pâinea nu a fost niciodată atât de scumpă", a spus Niagolov.
Prețurile la alimentele de bază au crescut semnificativ în ultimul an
Potrivit datelor Comisiei de stat pentru bursele de mărfuri și piețe, la legume creșterea este între 14% pentru ardei și de până la 55% pentru castraveți. Morcovii s-au scumpit cu 32%. Există o scădere de 10% la roșii. Creșterea prețurilor la ulei este foarte mare - 54%. În cazul făinii, care determină prețul pâinii, aceasta este de 13%. Ouăle s-au scumpit cu 6%, iar brânza - cu 8%. Potrivit Vladimir Ivanov, președintele comisiei, creșterea prețului pâinii este normală și chiar mică, având în vedere presiunea la care este supusă industria. Ivanov a anunțat că există o recoltă de cereale foarte bună anul acesta atât în Bulgaria, cât și în întreaga Uniune Europeană. Potrivit acestuia, însă, creșterea prețului pâinii este inevitabilă.
Compania de curierat Speedy a majorat prețurile serviciilor sale de bază de la 1 septembrie cu 4,85%. Compania a comentat că principalul motiv este creșterea prețurilor la combustibili. Concurentul Econt a majorat deja taxele pentru transportul de expediții de la 1 iulie, de la 1 la 8%, motivul invocat fiind din nou prețul mai mare al combustibililor. Cu toate acestea, la noua taxă au fost adăugate și alte componente, cum ar fi taxele de trecere, taxele suplimentare legate de rețeaua rutieră, precum și starea rețelei rutiere în ansamblu. Taxele pentru serviciile suplimentare Ramburs, Pachet voluminos, Valoare declarată, Deschide sau testează înainte de a plăti” și Livrare sâmbăta nu se vor schimba, a anunțat Speedy.
Odată cu creșterea, prețul de bază pentru livrări de până la 3 kg va crește de la 3,44 leva la 3,60 leva. Prețul de bază pentru livrarea pachetelor de până la 6 kg va crește de la 4,92 leva la 5,15 leva. Tariful de bază pentru livrarea pachetelor de până la 10 kg va fi majorat de la 6,16 leva la 6,46 leva, iar de până la 20 de kg – de la 11,29 leva la 11,84 leva. Ultima dată când Speedy a majorat prețurile pentru livrări a fost anul trecut, atunci motivul invocat fiind introducerea sistemelor de taxare.
Creșterea prețului gazelor naturale din septembrie poate fi puțin mai mare decât cea estimată în prezent de 17%. Motivul este că calculele au fost făcute în urmă cu două săptămâni și, în această perioadă, prețurile la bursă ale combustibilului albastru continuă să crească. Acest lucru a reieșit din cuvintele directorului executiv al Bulgargaz, Nikolai Pavlov, și ale președintelui Autorității de reglementare a energiei, Ivan Ivanov, în timpul discuției publice legate de prețuri. "Sper că, chiar dacă va exista o creștere, aceasta să fie nesemnificativă. Prețul prognozat de Bulgargaz pentru septembrie este de așteptat să fie cu aproape 20 la sută mai mic decât prețul mediu al centrelor europene de gaz pentru livrare în septembrie", a spus Pavlov. (Rador)