Preţul de vânzare al porcului în viu a atins în această săptămână cel mai mic nivel din ultimii cinci ani.
El este de aproape două ori mai mic decât preţul de producţie al unui kilogram de carne de porc, în timp ce preţul la raft a rămas neschimbat, avertizează asociaţiile fermierilor din acest sector, potrivit Agerpres.
"Preţul de vânzare la poarta fermei a atins, săptămâna aceasta, pragul de 3,5 lei/kg, în timp ce preţul de producţie al unui kilogram de carne de porc este de aproximativ 6 lei/kilogram. Este cel mai mic preţ de vânzare al porcului in viu din ultimii cinci ani, în timp ce preţul la raft al cărnii de porc a rămas neschimbat. Dacă facem comparaţie cu Franţa, preţul unui kilogram de carne de porc astăzi la poarta fermierului francez este echivalentul a aproximativ 6 lei. În plus, Franţa poate vinde porc viu către alte state membre, pe când România nu are acest drept", se arată într-un comunicat al Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (ACEBOPR).
Potrivit sursei citate, vânzarea porcilor vii din ferme a devenit o mare problemă mai ales în contextul ultimelor 60 de zile, când piaţa a fost efectiv invadată de carne provenită din Polonia, Ungaria şi Germania.
"Criza declanşată de embargoul rusesc la carnea provenită din Uniunea Europeană face ca previziunile pentru prima parte a anului 2016 să fie sumbre, aruncând fermierul român într-un marasm economic şi existenţial fără precedent. Toate statele membre produc carne de porc. Piaţa rusă fiind închisă, există un război al vânzărilor în care fiecare stat luptă cu armele pe care le are. Noi ne punem întrebarea: România are arme pentru acest război? Cum este protejat fermierul roman faţă de invazia de carne din statele membre?", apreciază preşedintele acestei asociaţii, Mary - Eugenia Pană.