Cresc veniturile românilor, însă doar cele în natură

Veniturile lunare ale românilor au crescut, în ultimul trimestru al anului trecut, faţă de trimestrul anterior, de la 770 lei/persoană la 797 lei/persoană. Creşterea a fost posibilă datorită unor venituri în natură mai mari, în condiţiile în care veniturile băneşti s-au redus, în medie, cu un leu de persoană, anunţă Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, dacă în trimestrul al treilea din 2010 veniturile băneşti ale unui român erau, în medie, de 659 lei/persoană, cu trei luni mai târziu acestea au ajuns la 658 lei/persoană.

Fiecare gospodărie a înregistrat venituri medii lunare de 2.308 lei, în trimestrul al IV-lea din 2010, faţă de 2.231 lei în trimestrul precedent. Veniturile băneşti au fost de 1906 lei lunar pe gospodărie, faţă de 1.909 lei în trimestrul al III-lea, iar cele în natură s-au cifrat la 402 lei, în creştere de la 322 lei în perioada anterioară.

Cu toate acestea, salariile şi celelalte venituri salariale au reprezentat cea mai importantă sursă de venituri, 48,6% din veniturile totale ale gospodăriilor.

Totodată, circa un sfert din veniturile totale (25,3%) au provenit din prestaţii sociale, iar 2,5% din agricultură. Veniturile din activităţi neagricole independente au avut o pondere de 2,6% în veniturile totale ale populaţiei în trimestrul al patrulea, iar cele din proprietate şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei au adus 1,6% din veniturile totale.

O pondere importantă este deţinută de veniturile în natură (17,4%), în principal de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (15,6%).

Veniturile orăşenilor, cu o treime mai mari decât ale sătenilor În trimestrul IV 2010, veniturile totale medii pe o gospodărie din oraşele României au fost cu 30,3% mai mari decât cele ale gospodăriilor din mediul rural. Comparativ cu media pe ţară, orăşenii dispun de venituri cu 11,1% mai mari, arată datele INS.

Veniturile familiilor din mediul urban au provenit în proporţie de 61,7% din salarii, de 23,9% din prestaţii sociale. Veniturile în natură reprezintă 8,4% din totalul veniturilor.

La sat, principala sursă a veniturilor gospodăriilor a fost producţia agricolă, care a asigurat 38,1% din totalul veniturilor.

Cea mai mare parte a acestora, adică circa 32% din totalul veniturilor, a fost formată de consumul de produse agroalimentare din resurse proprii. Veniturile băneşti din agricultură au asigurat numai 6,2% din veniturile gospodăriilor din mediul rural.

O contribuţie importantă la formarea veniturilor gospodăriilor rurale a revenit şi veniturilor din prestaţii sociale (27,6%) şi celor salariale (25,7%).