Cresc taxele pe cazinouri

Persoanele care organizează jocuri tip alba-neagra, curse auto şi lupte de câini şi cocoşi riscă să stea după gratii între doi şi cinci ani sau să fie amendate cu sume de până la 100.000 de lei.

Aceleaşi sancţiuni vor fi aplicate şi celor care organizează jocuri-concurs prin telefon, TV sau radio cu câştiguri la întrebări de cultură generală şi cu taxă de participare. Aceste prevederi sunt cuprinse într-un proiect de ordonanţă de urgenţă, elaborat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), citat de Mediafax.

Vor fi considerate infracţiuni şi vor fi sancţionate cu închisoarea şi organizarea de jocuri de noroc prin intermediul internetului sau al telefonului fix şi mobil. Conform proiectului, organizatorii jocurilor gen „Caritas” riscă amenzi usturătoare sau să-şi petreacă de la doi la şase ani după gratii. Fără cazinouri în blocuri

Acelaşi proiect de ordonanţă prevede ca niciun cazinou să nu mai funcţioneze în blocuri, ci numai în alte imobile, printre care hotelurile de cel puţin trei stele. În România sunt numai 21 de cazinouri live (cu dealeri şi crupieri), dintre care 11 în Bucureşti. În consecinţă, localurile cu aparate electronice prezente, în majoritatea cazurilor, la parterul blocurilor vor trebui să-şi scoată de pe firmă cuvântul „casino”. 15.000 de noi şomeri

Proiectul MFP loveşte dureros companiile care organizează jocurile de noroc cu taxe de până la patru ori mai mari. De exemplu, taxa anuală pe fiecare maşină de joc de 1.669,5 lei urmează să urce până la 4.800 de lei. Din taxele de licenţă, guvernul colectează aproximativ 120 de milioane de lei pe an. Cu toate că autorităţile se bazează pe creşterea acestor venituri până la peste 200 de milioane de lei în 2010, jucătorii pieţei de profil susţin că nu a fost făcut un studiu de impact competent.

În condiţiile în care încasările au scăzut cu 50% din cauza crizei, creşterea taxei de autorizare va scoate de pe piaţă circa 70% din aparatele de joc şi va lăsa fără loc de muncă aproximativ 15.000 de salariaţi, ne-a declarat Cristian Pascu, vicepreşedinte al Asociaţiei Organizatorilor şi Producătorilor de Jocuri de Noroc. Firmele cer ca noile norme să nu se aplice şi pentru licenţele în vigoare, acestea rămânând valabile până la expirare.