Românii care au împrumuturi cu dobândă variabilă contractate în moneda europeană vor plăti rate mai mari. Indicatorul Euribor la trei luni a ajuns la maximul ultimelor 15 luni, atingând luni pragul psihologic de 1%.
Euribor la trei luni a fost în ultimele 15 luni sub 1%, cel mai mic nivel fiind atins în luna martie 2010, atunci când indicatorul a fost de 0,634%, arată AFP.
Nivelul de 1% este egal cu dobânda de politică monetară a Băncii Centrale Europene (BCE).
"Situatia reflectă o normalizare a pieţei interbancare", a afirmat Orlando Green, analist la Credit Agricole, citat de AFP.
Înainte de izbucnirea crizei financiare în toamna lui 2008, Euribor la trei luni depaşea în mod constant dobânda de politică monetară a BCE.
În perioada crizei, Euribor a înregistrat variaţii puternice: un record de 5,393% la 8 octombrie 2008 şi un minim istoric de 0,634% în martie 2010. Legea pentru OUG nr. 50/2010 privind creditarea populaţiei din România se află încă în lucru la comisiile din Camera Deputaţilor. În ultimele săptămâni au fost propuse mai multe amendamente. Unul dintre acestea, şi care a primit aviz din partea comisiei pentru industrie, se referă la faptul că băncile vor fi obligate să calculeze ratele la creditele în valută la cursul BNR din ziua efectuării plăţii.