Creierul nostru ajunge să se mănânce singur, în cazul în care organismul nu are parte de o perioadă suficientă de odihnă, relevă un studiu.
Cercetătorii, care au efectuat studii pe șoarecii din laborator, au descoperit că celule care se ocupă cu „curățarea” creierului sunt mult mai active în cazul indivizilor care sunt deprivați de somn.
Celulele respective, numite astrocite, acționează ca niște mini-aspiratoare în creier, eliminând celulele moarte pe măsură ce creierul îmbătrânește.
„S-a observat pentru prima oară că porțiuni din sinapse sunt pur și simplu mâncate de astrocite, din cauza lipsei de somn”, sunt concluziile halucinante la care a ajuns Michele Bellesi, cercetător italian de la Universitatea Politehnică din Ancona, coordonatorul studiului, potrivit Daily Mail.
În ciuda acestui proces bizar, echipa de cercetători condusă de Bellesi arată că ceea ce se petrece în creier este, de fapt, un lucru poziitv.
„Sinapsele din creierul nostru sunt ca niște piese de mobilier, care la un moment dat se degradează. Astfel, ele au mai multă nevoie de a fi curățate, eventual eliminate”, mai precizează Bellesi.
Pe de altă parte, privarea de somn arată la nivelul creierului semnalează semne care favorizează apariția necruțătoarei boli Alzheimer.
Studiul arată că, în cazul șoarecilor de laborator, care au fost privați de somn, celulele creierului, numite și celule microgliale, sunt mult mai active.
„Deja știm că o activitate intensă a celulelor microgliale a fost observată în cazul bolii Alzheimer sau alte afecțiuni neurologice.”
Studiul dezvăluie că prea puține ore de somn pot determina apariția unor boli de inimă. Astfel, rezultatele cercetării arată că mai puțin de șase ore de somn pe noapte pot favoriza riscul de deces în cadrul persoanelor care suferă de sindromul metabolic, care reprezintă asocierea mai multor afecțiuni ce cresc riscul de diabet zaharat și boala cardiovasculara.