Creditul în lei, mai scump decât cel în valută

Persoanele împrumutate în monedă naţională au fost mai afectate de evoluţia dobânzilor decât cele care au apelat la valută.

Creditele în lei s-au dovedit mai scumpe decât cele în valută, a atenţionat ieri directorul general al ING Bank, Mişu Negriţoiu. „Deprecierea recentă (a monedei naţionale - n.r.) a dovedit că a crescut mai mult costul creditelor în lei decât în valută“, a afirmat Negriţoiu, în contextul unei referiri la riscul valutar. „Care e avantajul să iei credite în lei, dacă deprecierea generează mai mult scumpirea creditelor în lei?“, a întrebat retoric Negriţoiu. El a afirmat că persoanele împrumutate în lei au fost mai afectate de evoluţia dobânzilor decât cele împrumutate în valută. În plus, Negriţoiu susţine că nu îţi poţi îndemna clienţii să se împrumute în lei. „Noi avem o politică destul de conservatoare la creditele în valută, dar foarte-foarte mulţi clienţi ne-au reproşat că, de fapt, i-am împins către costuri suplimentare cu creditul în lei“, a mai spus Negriţoiu.

Împrumutul în valută, preferat

Bancherul a afirmat că riscul valutar este, de fapt, cel legat de dobândă, argumentând că nu există riscul ca leul să nu mai fie convertibil în valută. Afirmaţiile mai vechi ale reprezentanţilor băncilor comerciale, inclusiv cele ale oficialilor BNR, făceau referire la riscul valutar din perspectiva unei deprecieri a leului care poate mări ratele lunare la creditele în valută. Pe de altă parte, analiza lui Negriţoiu, care face o legătură directă între deprecierea şi creşterea dobânzilor la lei, face abstracţie de evoluţia inflaţiei.

El afirmă că structura creditelor nu s-a schimbat după ce leul a început să se deprecieze.

Din contră, volumul creditelor contractate în valută a înregistrat creşteri în ianuarie şi februarie. „Ba, mai mult, lumea ia mai mult credite în valută acum pentru că realitatea dovedeşte că împrumutul în lei nu este mai convenabil“, a adăugat bancherul. El a admis şi posibilitatea ca românii să mizeze pe o apreciere a leului.