Creditul din tata in fiu

Bancile au gasit solutia pentru cei care, din cauza veniturilor sau a varstei, nu pot lua un credit suficient de mare pentru a cumpara o casa.

Creditele transmise de parinti copiilor, ca o adevarata mostenire, reprezinta una dintre solutiile la care vor recurge institutiile de credit care se pregatesc sa intre pe piata autohtona, apreciaza presedintele Institutului Bancar Roman, Petru Rares.

„Mai multi dintre cei care se pregatesc sa intre pe piata se gandesc la aceasta (n.r. - metoda prin care clientii  sa poata imprumuta sume mai mari)”, afirma Rares, precizand ca nu poate dezvalui numele bancilor.

Parintii vor putea transmite imprumutul in masura in care si copiii vor participa la contractarea creditului. Cei care au copii de trei ani, de exemplu, nu pot antama viitoarele venituri ale acestora la achitarea ratelor.

„Pe mine, ca bancher, ma intereseaza ca acestia sa aiba un venit cu potential de crestere”, mai adauga Rares. Potrivit acestuia, indatorarea pe doua generatii nu este decat o continuare a masurii de marire a perioadei de rambursare a imprumuturilor.

Creditul luat de parinti impreuna cu copiii va fi un produs adresat persoanelor care nu au venituri suficient de mari si, din cauza varstei, nu pot contracta un ipotecar pe o perioada de 35 de ani. Aceasta deoarece multe banci impun ca la implinirea acestei varste sa fie finalizata si rambursarea imprumutului.

Case prea scumpe

Astfel de produse exista pe alte piete: Japonia, SUA si Marea Britanie. Perioadele de rambursare au fost marite incontinuu in ultimii ani, mai multe banci acordand in prezent imprumuturi pentru achizitia de locuinte pe 35 de ani. Sunt insa institutii de credit care dau imprumuturi ipotecare pe perioade de cel mult 25 de ani.

La metoda acordarii de imprumuturi pe perioade din ce in ce mai lungi vor recurge in continuare bancile pentru a raspunde nevoii clientilor de a imprumuta sume mai mari.

Motivul: numai pe perioade foarte lungi clientii vor putea imprumuta suma de care au nevoie din cauza preturilor foarte mari practicate pe piata imobiliara. O alta metoda va fi reducerea dobanzilor, mai spune Rares. Atat marirea perioadelor de rambursare, cat si reducerea dobanzilor vor fi efectul competitiei de pe piata.

Economii pana ajungi la imprumut Persoanele sau familiile care nu pot contracta un credit se vor orienta catre bancile de economisire-creditare, mai anticipeaza Rares. Explicatia este ca acestea vor incerca sa acumuleze ceva bani pentru momentul in care se vor putea imprumuta pentru a-si construi sau achizitiona o casa. Numarul bancilor care vor avea subsidiare de economisire-creditare va creste pe piata autohtona, mai anticipeaza Rares.

BCR, prima banca din sistem, intentioneaza sa infiinteze o astfel de banca. La fel si CEC, iar pentru aceasta va apela la know-how extern. In prezent exista numai doua banci de economisire-creditare: Raiffeisen Banca pentru Locuinte si HVB Banca pentru Locuinte.

PREZENT

Copiii apeleaza deja la parinti Produsele din portofoliile bancilor permit si in prezent indatorarea mai multor membri ai unei familii pentru a cumpara un imobil. Prin aceasta metoda veniturile luate in considerare de banca sunt mai mari, si in consecinta creste si suma imprumutata.

Metoda este utilizata in special de tinerii care doresc sa-si ia o locuinta si care apeleaza la ajutorul parintilor deoarece din cauza veniturilor prea mici nu pot imprumuta suma de care au nevoie. In prezent, copiii apeleaza la parinti deoarece acestia au deja o locuinta.

Bancile au inceput sa le ofere clientilor aceasta posibilitate dupa ce BNR a inceput sa limiteze creditarea. Aceasta a fost una dintre solutiile gasite de bancheri pentru ca imprumuturile acordate sa fie suficient de mari pentru a permite achizitionarea unui imobil. Imprumuturile pentru locuinte s-au putea dezvolta semnificativ in urmatorii ani.

In 2005, de exemplu, ipotecarele acordate in Romania reprezentau 1,9% din PIB, in timp ce in Cehia erau 9,5% din PIB, iar in Bulgaria 10,5% din PIB. In tarile vechi membre ale UE acestea echivalau cu aproape 37% din PIB.