Creditele bat economiile

In august, sumele datorate de romani la banci le-au depasit pe cele din depozite si conturi curente.

Datoriile romanilor la banci au crescut mai rapid decat sumele pe care persoanele fizice le depoziteaza. Pentru prima data, la sfarsitul lunii august, datoriile au depasit totalul depozitelor bancare si al sumelor din conturile curente.

Sumele pe care romanii s-au angajat sa le plateasca, in urma contractarii de imprumuturi, au urcat cu 41% in primele opt luni, in timp ce banii din depozite si conturi curente au crescut cu numai 21%, releva statisticile Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Totalul datoriilor romanilor a crescut cu peste 17 miliarde de lei in primele opt luni, in timp ce sumele pe care acestia le au de ridicat de la banci s-au marit cu mai putin de 10 miliarde de lei.

Mai indatorati ca oricand

In august, sumele datorate de romani bancilor le-au depasit pe cele economisite. Datoriile persoanelor fizice asumate fata de banci au ajuns, in august, la 57,02 miliarde de lei, in timp ce sumele detinute in banci erau de 56,88 miliarde de lei.

In statistica BNR, cifrele sunt publicate in moneda nationala, sumele imprumutate sau depuse in valuta fiind transformate in lei utilizand cursul comunicat de banca centrala pentru ultima zi a lunii pentru care se face raportarea.

Din acest motiv, cresterea datoriilor asumate de romani in fata bancilor poate fi pusa si pe seama deprecierii leului in raport cu euro. In lunile anterioare, sumele pe care romanii le detineau in conturi curente si depozite le depaseau pe cele imprumutate. In iulie, de exemplu, depunerile erau cu 2,7 miliarde peste imprumuturi.

Valuta, lider la imprumuturi

Imprumuturile contractate in franci elvetieni, dolari americani si yeni japonezi au crescut de aproape trei ori in primele opt luni ale anului. Pe locul doi din punctul de vedere al ratei de crestere s-au clasat creditele in euro, care au avansat cu peste 50%. Romanii prefera creditele in valuta pentru ca acestea sunt mai ieftine. Concomitent, acestia opteaza sa tina economiile in lei deoarece au randamente mai bune.