Creditorii care nu s-au speriat de legea care poate șterge datoriile clienților, și nu au restricționat accesul al împrumuturi, au vândut credite ca pâinea caldă în ultimele luni
Deși majoritatea creditorilor au crescut avansul la circa 30- 40%, înainte de apariția „dării în plată”, există bănci care pretind doar aport de 15% de la clienți.
Altele au ales o cale de mijloc, majorând foarte puțin aportul solicitat de la debitor. Ambele strategii s-au dovedit câștigătoare pentru vânzări. De exemplu, pentru OTP Bank vânzarea de credite imobiliare a crescut de trei ori în trimestrul al doilea al anului (când „darea în plată” a intrat în vigoare), după ce majoritatea celorlalte bănci restricționase accesul la credite. „În cazul OTP Bank România, cererea și vânzarea de credite imobiliare au înregistrat o creștere de aproximativ 300% în al doilea trimestru al anului 2016, față de aceeași perioadă a anului trecut. În al doilea trimestru al anului, creșterea a fost de aproximativ 200% față de primul trimestru”, ne-au comunicat reprezentanții băncii. Valoarea medie solicitată de clienți a fost de asemenea în creștere, și ca urmare a majorării veniturilor românilor.
Leumi Bank nu cere avans dacă vii cu mai multe garanții
Alte bănci sunt dispuse să ridice și mai mult ștacheta, punând însă condiții suplimentare clienților. De exemplu, Leumi Bank poate finanța întreaga valoare a locuinței, deci nu cere avans, dacă clientul aduce ca garanții nu doar casa pe care o cumpără, ci și alte imobile, „cum ar fi casa părinților”, după cum ne-a declarat un reprezentant al băncii.
Sunt dispuși românii să aducă mai multe garanții doar ca să nu economisească pentru avans? „Aproximativ o treime din clienții care au solicitat un credit imobiliar au luat în calcul posibilitatea de a aduce o a doua garanție imobiliară pentru a beneficia de avans redus”, au comunicat, pentru EVZ, reprezentanții Leumi. În celelalte cazuri, avansul variază de la un client la altul. Și în cazul Leumi creditarea a accelerat. „Leumi a avut o creștere semnificativă a solicitărilor de credite imobiliare, atât în primul trimestru al anului, cat mai ales în al doilea trimestru din 2016 față de 2015. Inițial, solicitările de creditare au venit pentru Prima Casa, dar, la epuizarea plafonului, clienții au fost îndrumați către creditul nostru imobiliar, unde avansul poate fi zero dacă se mai aduce în garantie încă un imobil”, au mai declarat reprezentanții Leumi.
Vânzarea creditelor este o activitate care cere proximitate. Așa se face că, pentru băncile cu mai puține sucursale, vânzările nu au crescut. Reprezentanții Băncii Feroviare, care a menținut de asemenea un avans de 15% pentru creditele imobiliare, neau comunicat că „nu au fost înregistrate modificări majore de la intrarea în vigoare a legii dării în plată în ceea ce privește acordarea de credite. Ritmul de creditare a ramas constant”.
Băncile mari își revizuiesc strategia
La nivelul întregii piețe, creșterea creditării a accelerat înainte ca băncile să majoreze avansul. Cel mai mare broker de împrumuturi din România, Kiwi, a raportat chiar un avans de 56% al intermedierii de credite imobiliare standard (deci nu „Prima Casă”) în primele șase luni din an, față de aceeași perioadă din 2015. Ulterior, cererea a fost susținută de suplimentarea plafonului la „Prima Casă”. Cel puțin pentru cei mai mari doi creditori locali, BCR și BRD, „Prima Casă” a fost ca o gură de oxigen. După epuizarea fondurilor, pentru a menține vânzările, băncile au mai revizuit politica de creditare. BCR a anunțat că scade avansul pentru creditul imobiliar standard, dela 35% la 25%. Oferta va fi valabilă însă doar pentru orașele: Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Constanța, Craiova, Brașov, Galaț, Ploiești, Oradea, Brăila, Arad, Pitești, Sibiu, Bacău, Târgu Mureș, Baia Mare, Buzău, Botoșani, Satu Mare sau București. Toate băncile din top 10 au majorat avansul creditelor, înainte de apariția legii dării în plată, în al doilea trimestru al anului.