Un împrumut de 10.000 de euro pe o perioadă de 10 ani ne costă peste 20.000 de euro, după ce au fost aplicate noile reglementări ale BNR.
Odată cu înăsprirea condiţiilor de creditare şi creşterea costurilor de finanţare, cei care se mai avântă să se împrumute la bancă vor plăti creditul de cel puţin 2,5 ori. „Pentru 10.000 de euro pe 10 ani, solicitantul are nevoie de un venit mediu net de 2.200 de lei, în condiţiile unui grad de îndatorare de 47%. Creditul în cauză poate fi luat de la ATE Bank. La finalul perioadei de creditare are de plătit băncii 20.550 de euro, cu o rată lunară de 185 de euro“, ne-a spus Raluca Dobre, analist financiar IpoteciDirect. Cu toate acestea, în prezent împrumutul bancar pare a fi singura alternativă viabilă pentru depăşirea unei crize financiare, chiar dacă persoana în cauză riscă să „adâncească“ problema. „Creditele de consum vor fi în continuare o alternativă pentru cei care au nevoie de finanţări imediate. În plus, anul viitor va urma tendinţa înregistrată în 2008, aceea de trecere la creditele garantate cu ipotecă“, ne-a declarat Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.
Media creditului, sub 9.000 €
„La ora actuală, la un salariu de 2.000 lei, un client poate împrumuta de la o bancă, în medie, 8.700 euro. La această sumă, rata ar fi de 179 euro, timp de 10 ani, iar la final debitorul ar trebui să plătească o sumă medie de 21.400 euro“, ne-au declarat surse bancare.
Totodată, sumele împrumutate pot diferi în funcţie de profilul clientului. Contează foarte mult vârsta acestuia, dacă are copii în întreţinere şi vechimea la actualul loc de muncă. Dacă respectivul client s-ar hotărî să se împrumute pe o perioadă de 5 ani, acesta ar trebui să returneze, la un credit de 10.000 euro, o sumă de 16.800 euro. Pentru o perioadă de 10 ani, ar plăti undeva în jurul a 24.600 euro pentru un credit de 10.000 euro.
Creditarea în franci elveţieni, aproape dispărută Numărul băncilor care şi-au suspendat creditarea la împrumuturile de nevoi personale este foarte restrâns, dar acest fapt poate crea o presiune în vederea deblocării ulterioare a creditării. În cazul instituţiilor care nu mai acordă credite de consum, motivul principal îl constituie orientarea către menţinerea credită rii garantate sau atragerea de depozite.
„Sunt bănci care, anterior lunii septembrie, au promovat intens creditele negarantate în franci elveţieni, întrucât suma acordată era mai mare, fapt agreat de majoritatea solicitanţilor. Din cauza instabilităţii acestei valute în ultima perioadă, fie au crescut costurile pentru produsele în franci, fie acestea au fost eliminate din portofoliul de creditare“, ne-a declarat Roxana Gavrilă de la Credit Team.