Craioveanu, consilier in Spania

Fostul fotbalist roman Gheorghe Craioveanu a obtinut un post de consilier municipal in orasul Getafe, in urma alegerilor locale desfasurate duminica.

Gheorghe Craioveanu a castigat un post de consilier muncipal in orasul Getafe, aflat la 12 kilometri de Madrid, unde sunt inregistrati legal aproximativ 2.000 de romani. Craioveanu a candidat ca independent, dar a figurat pe listele Partidului Popular, si a avut sansa ca romanii au avut dreptul sa decida, prin vot, pentru prima data in istorie, configuratia administratiei din tara unde sunt rezidenti.

„Noi, imigrantii, trebuie sa ne implicam pentru a ameliora calitatea vietii tuturor”, a declarat pentru publicatia „La Vanguardia” fostul fotbalist, sosit in Spania in 1995. Craioveanu nu agreeaza termenul de imigrant, pentru ca i se pare ca are o conotatie negativa, dar cunoaste greutatile romanilor plecati sa se realizeze „afara”. Are trei surori, toate plecate din tara. Pe parinti insa nu i-a putut smulge din judetul Teleorman.

Nu-i place politica

Craioveanu nu s-a inscris in Partidul Popular (PP), desi a fost curtat insistent. „Nu-mi place, mie, tati, politica”, s-a justificat fostul atacant. „Jose Luis Moreno (candidatul PP la primaria Getafe) mi-a ascultat ideile in legatura cu imbu-natatirea situatiei sportului”, a explicat olteanul.

„Am acceptat doar ca sa ma ocup de sport. Voi milita pentru scoli de fotbal, de handbal, de baschet, de tenis. Pentru copii m-am bagat”, a explicat Craioveanu, venit in Romania, pe fuga, saptamana trecuta.

Fostul fotbalist, care conduce un BMW decapotabil de 90.000 de euro, nu s-a aratat interesat de banii pe care i-ar incasa de la municipalitatea din Getafe. Pana sa triumfe in alegeri, Craioveanu era oprit la tot pasul de romanii care ii cereau diferite favoruri financiare.

Numit „Hica” in Spania, Craioveanu s-a lasat cu greu de fotbal, la aproape 38 de ani. Era deja un idol in Getafe. N-a rezistat departe de fotbal si s-a apucat de jurnalism sportiv. Este comentator la televiziunea „La Sexta” si invitat permanent in emisiunea „Ora de sport” la radio „Onda cero” („Unda zero”), in care dezbate meciurile din Primera Division.

„Ma simt iubit, respectat, ce sa mai, sunt rege”, ni s-a confesat olteanul. N-are de gand sa se intoarca in Romania: „Ce sa caut, sa ma injure lumea prin Craiovita Noua (n.r. - cartier rau-famat din Craiova)?”.

Asteapta un copil

Gica Craioveanu are 39 de ani si a jucat de-a lungul carierei la Metalurg Slatina (1988-1990), Universitatea Craiova (1990-1995), Real Sociedad (1995-1998), Villarreal (1998-2002) si Getafe (2002-2006). El este casatorit cu Gemma Gil Adsuara, cu care are un baiat, Alejandro (5 ani).

Craioveanu mai are un copil, Codrut, dintr-o casatorie anterioara. Gica si Gemma isi au resedinta in Boadilla del Monte, „un paradis verde”, la cativa kilometri de Madrid, si asteapta peste patru luni un nou copil.

Rezultate

Victorie la limita pentru Partidul Popular Dreapta spaniola a castigat la limita alegerile locale si municipale desfasurate duminica, oferind liderului opozitiei, Mariano Rajoy, oportunitatea de a sublinia ca „Partidul Popular a redevenit primul partid al Spaniei”. Rezultatele finale ale municipalelor indicau ca popularii erau pe primul loc cu 35,66% din voturi, fata de 34,94% pentru socialisti (PSOE), adica o diferenta de circa 150.000 de voturi.

Practic, cele doua partide si-au mentinut pozitiile in fiefurile electorale - in vreme ce popularii si-au consolidat dominatia in Madrid si s-au mentinut in Valencia, socialistii au castigat, asa cum era de asteptat, Sevilla si Barcelona. Socialistii, care au obtinut cu 600 de consilieri municipali mai multi decat popularii, au declarat ca sunt multumiti de rezultate si ca si-au atins obiectivele. Scrutinul a fost considerat drept un test pentru premierul socialist Jose Luis Rodriguez Zapatero, cu zece luni inainte de legislativele din martie 2008. (Flavius Toader)

Italia

Romanii acuza ca au fost impiedicati sa voteze

O parte dintre romanii din orasul Ladispoli, regiunea Lazio, nu au putut sa-si exercite dreptul de vot la alegerile administrative din Italia, desfasurate duminica si luni. Partidul Romanilor din Italia - Identitatea Romaneasca (PIR) - acuza, intr-un comunicat, faptul ca romanii - care si-au depus cu doua luni inaintea scrutinului toate documentele necesare pentru a obtine cartea de alegator s-au trezit, la urne, in imposibiltatea de a vota pentru ca documentele nu au fost eliberate. Inclusiv candidatul PIR pentru functia de consilier, Adrian Gherman, nu a reusit sa voteze duminica, mai precizeaza comunicatul.

Din explicatile oferite de autoritati, precizeaza PIR, vina apartine Biroului Electoral, care nu a trimis cererile de inscriere catre tribunal, pentru verificarile necesare. Peste 500 de cereri au fost astfel blocate sau „pierdute” la Biroul Electoral. La Ladispoli, oras din regiunea Lazio, aflat la o ora distanta de Roma, traieste o importanta comunitate de romani, dintre care aproximativ 700 s-au inscris pe listele electorale.