Craiova: staţie de epurare finalizată după 23 de ani

Demarată în 1988, apoi abandonată, de mai multe ori, de-a lungul timpului, construcţia Staţiei de Epurare Craiova a fost finalizată. Proiectul, în valoare de 70 de milioane de euro, a fost realizat în proporţie de 75% din fonduri europene nerambursabile, restul de bani reprezentând un împrumut al municipalităţii de la Banac Europeană de Investiţii.

Compania de Apă Oltenia a reuşit să finalizeze construcţia Staţiei de Epurare Craiova, demarată în 1988. Proiectul, estimat la 70 de milioane de euro, a constat, de fapt, în reabilitarea şi extinderea reţelei de canalizare, de distribuţie a apei potabile, dar şi de modernizare a staţiei de epurare. 75% din bani au reprezentat fonduri nerambursabile acordate de Uniunea Europeană, restul fiind suportat de municipalitate, prin contractarea unui credit de la Banca Europeană de Investiţii. Staţia de Epurare Craiova va reduce poluarea râului Jiu şi, implicit, a fluviului Dunărea.

Demarate în 1988, lucrările au fost abandonate după Revoluţie, fiind reluate abia zece ani mai târziu. Lucrările au reînceput efectiv abia în 2003, după obţinerea aprobărilor de finanţare externă şi organizarea licitaţiilor, câştigate de o firmă italiană. Trei ani mai târziu, însă, contractual a fost reziliat pentru nerespectarea clauzelor, o nouă licitaţie fiind organizată în 2007. Compania turcă ce a câştigat licitaţia a abandonat, însă, lucrările în 2009, din lipsă de fonduri. Într-un final, o altă companie italiană avea să finalizeze lucrările la Staţia de Epurare Craiova, care a fost inaugurată astăzi.