Craciunul in carti

Putem darui in aceste zile de Sarbatori volume tematice, cu o grafica atractiva.

Viata Domnului nostru scrisa de Charles Dickens special pentru copiii lui” si „Pastorul, ingerul si Walter, cainele-minune de Craciun”, de Dave Barry, sunt doar cateva dintre noile titlurile tematice despre Craciun pe care le gasim in librarii, alaturi de reeditarile „Mos Craciun a fost rapit!”, de L. Frank Baum, sau „Viata si aventurile lui Mos Craciun”. Pe rafturi, mai gasim in aceste zile si o colectie foarte atractiva, „Carti in dar - Helen Exley”, un gen creat special pentru a fi daruit, care imbina ilustratii rafinate cu citate din clasici.

Helen Exley, care a inceput ca o afacere de familie in 1976 in Marea Britanie, a conceput fiecare carte, alegand personal citatele si ilustratiile color. In Romania, au fost publicate peste 100 de titluri in aceasta serie, din 2003. Acestora li se adauga 32 de produse ce insotesc titlurile similare din colectia „To give and to keep”: magneti, lumanari, pungi de cadouri, notebookuri, cani. De exemplu, titlul „Unicei mele iubiri” este insotit si de magnet, notebook, punga, lumanare, cana personalizata cu aceeasi tema a cartii.

Aceste titluri atractive, la preturi accesibile, nu asteapta decat sa fie daruite.

PENTRU COPII SAI

Charles Dickens a scris  „Viata Domnului nostru...”  in 1849, pentru copiii sai, fara vreo intentie de publicare.

El a sublimat propriile sale conceptii privitoare la religia crestina, parca, pentru a-si repeta sie insusi credinta in Evangheliile Domnului si a istorisi, o data in plus, povestea evanghelica cu o simplitate agreabila, dar in acelasi timp directa si riguroasa. Un tata le spune copiilor lui povestea biblica a lui Iisus Hristos, pruncul nascut in iesle. Ici-colo povestitorul e obligat sa simplifice sau chiar sa modifice unele detalii.

Volumul e editat de Humanitas, in colectia „Cartea de pe noptiera”.

INVATATURILE LUI DICKENS

„Nu uitati” „Caci toti oamenii ar trebui sa afle despre El. Nu a trait nimeni care sa fi fost atat de bun, atat de milostiv, de bland si de plin de iubire fata de toti cei care cad in greseala sau care sunt bolnavi si tare nefericiti. El este acum in Rai, unde ne rugam si noi sa ajungem, pentru a ne intalni acolo cu totii, dupa moarte, si pentru a fi pururea fericiti impreuna. E peste putinta sa intelegi ce loc bun este Raiul fara sa stii cine a fost El si ce a faptuit. (...)

Nu uitati! Este crestineste sa facem bine intotdeauna, chiar si acelora care ne fac rau. Este crestineste sa ne iubim aproapele ca pe noi insine si sa le facem altora ceea ce am vrea sa ni se faca noua. Este crestineste sa fim blanzi, milosi si iertatori, si sa pastram, tacuti, aceste calitati in sufletul nostru si sa nu ne mandrim niciodata cu ele si nici cu rugaciunile noastre sau cu dragostea noastra pentru Dumnezeu, ci sa aratam intotdeauna ca Il iubim prin incercarea de-a face totul asa cum se cuvine, cu modestie. Daca vom face astfel si ne vom aminti de viata si de invataturile Domnului nostru Iisus Christos si vom incerca sa ne calauzim dupa ele, vom putea crede pe drept ca Dumnezeu ne va ierta pentru pacatele si greselile noastre si ne va darui sansa de a trai si a ne stinge in Pace”.