Crăciun ecologic, cu brazi la ghiveci

"Secerarea" de Sărbători poate fi compensată dacă bucureştenii aleg să împodobească pomi cu tot cu rădăcină, pentru a fi replantaţi la primăvară.

La mahmureala generală de după Sărbători se adaugă, la fiecare început de an, spectacolul trist al miilor de brazi aruncaţi pe străzi sau prin grădinile din spatele blocurilor Capitalei. După ce bucură privirile familiei, suportând căldura din casă şi decoraţiunile grele, brazii sfârşesc pe marginea drumului, uscându-se încetul cu încetul.

O risipă prea mare, spun ecologiştii, în condiţiile în care copacii Capitalei dispar văzând cu ochii sub drujbele constructorilor, iar aerul devine din ce în ce mai irespirabil.

„Secerarea“ brazilor de Crăciun poate fi îmblânzită, cred cei de la organizaţia „Copacul de Hârtie“, care le vor oferi anul acesta bucureştenilor o alternativă: brazi la ghiveci. În câteva zile, la sediul organizaţiei din Strada Domniţa Ruxandra, nr. 15, aproximativ 300 de brăduţi în ghivece de lemn vor fi vânduţi la preţuri cuprinse între 150 şi 200 de lei. Cumpărătorii îi pot aduce înapoi după Sărbători, primind în schimb 40 de lei.   „Copacul de Hârtie“ va vinde doar molizi, specie care rezistă mult mai bine decât bradul la variaţiile mari de temperatură şi poate fi replantată cu mai mult succes. Claudia Cătană, şefa ONG-ului, spune că brazii recuperaţi vor fi plantaţi în primăvară, în zona Haţegului. Preţ: de la 140 la 1.000 de lei

Din cei peste 100.000 de brazi scoşi la vânzare anul acesta de Romsilva, foarte puţini sunt în varianta eco. Ca şi în primăvară, când un deputat PSD a propus ca Romsilva să fie obligată să comercializeze numai brazi la ghiveci, oficialii Regiei se eschivează, invocând lipsa cererii pe piaţă şi durata mare de producţie.

Comercianţii nu văd deloc aceste probleme şi au început deja să vândă brazi la ghiveci, majoritatea importaţi. Preţurile, ceva mai ridicate decât în cazul brazilor tăiaţi, variază între 140 şi 1.000 de lei, în funcţie de specie şi de mărime.   În Piaţa Obor, un comerciant vindea ieri molizi şi brazi cu rădăcină, la preţuri cuprinse între 140 şi 250 de lei. La tarife ceva mai piperate se vindeau pomi de Crăciun şi la o florărie de pe Şoseaua Petricani: aici, cel mai ieftin brad românesc la ghiveci costă 370 lei. Un molid semiargintiu, de doi metri, ajunge la 700 de lei, iar un brad de şase metri poate costa şi peste 1.000 de lei.   CONDIŢII

Bradul din casă, stropit zilnic cu apă

În reţele de retail precum Carrefour, Bricostore şi Auchan vor putea fi găsiţi, începând din acest weekend, brazi la ghiveci, originari din Munţii Caucaz, şi molizi albaştri, de origine nordamericană, importaţi de Silva Group. Brazii costă între 120 şi 170 de lei, în vreme ce preţul unui molid începe de la 90 de lei. Potrivit reprezentantului Silva Group, Ovidiu Neacşu, copacii au etichete care indică, prin culori, categoria de calitate, atestând şi faptul că nu au fost tăiaţi ilegal. Etichetele conţin şi explicaţii despre condiţiile în care trebuie ţinuţi brazii, având în vedere că şocul termic provocat de aducerea lor în casă îi omoară în 70% din cazuri. Bradul are nevoie de aclimatizare înainte de a fi băgat în locuinţă, iar încăperea în care stă trebuie să fie aerisită frecvent. Stropirea zilnică cu apă îi prelungeşte viaţa. După Sărbători, e nevoie de o nouă aclimatizare cu temperaturile de afară: copacul trebuie ţinut pe balcon până în martie-aprilie, apoi poate fi plantat.