Cozmin Gușă, analiză la sânge despre situația din PSD. „Mai bine ar fi stat acasă”

Cozmin Gușă, analiză la sânge despre situația din PSD. „Mai bine ar fi stat acasă”

Consultantul politic Cozmin Gușă a comentat situația tensionată din PSD, apreciind că s-au făcut greșeli mari și o regenerare politică este mai mult decât necesară. Din punctul său de vedere Dăncilă „a pierdut tot ce se putea pierde”. El s-a referit și la persoanele care trebuie să plece, cele care sunt în cărți pentru preluarea partidului, precum și la situația lui Oprea și Vanghelie.

Gușă a precizat că vorbește „nu doar în calitate de consultant politic, ci și de PSD-ist, că să fie clar. Adică de membru simplu PSD”. Redăm în întregime declarația analistului politic:

„Practic, în acest moment, partidul de stânga, singurul de altfel, PSD, pentru că PRO România urmărește alte deziderate cu Ponta acolo, are o proba. Și trebuie să demonstreze, dacă mai are acea energie interioară necesară unei organizațîi politice atunci când trebuie să se regenereze, și PSD este în față unei asemenea provocări. O regenerare politică ce vine după o perioada grea, în care un lider de calitate intelectuală modestă, mă refer la Liviu Dragnea, dar cu ambiții, a procedat la o siluire a leadership-ului PSD, asistat de oameni din statul paralel, pentru că asta a fost o ambiție a statului paralel, să distrugă PSD. Și dacă nu au putut din exterior, au făcut-o din interior.

După această perioada de siluire, a urmat această perioada intermediară, de criză. Pentru că să ai liderul băgat la pușcărie și a două zi o femeie nepregătită pentru această postura de lider și care nu știe cum să exercite această calitate de lider, e vorba de Dancila, a trebuit să își asume conducerea partidului".

Numai că Viorica Dancila a pierdut tot ce se putea pierde pentru partid. A pierdut majoritatea, a pierdut alegerile prezidențiale într-un fel rușinos și, mai mult decât atât, a pierdut respectul public al oamenilor din stânga.

O asemenea decădere la scor a candidatului PSD la prezidențiale, mă refer la primul tur, lasă urme adânci. Cerbicia dânsei, încăpățânarea de a se crampona de putere ne arată că nu gândește corect. Gândește chiar defect.

Primarii sau viitorii candidați la primarii sunt foarte îngrijorați tocmai de acest scor care nu le asigura o trambulină politică pentru candidatura lor în numele partidului la primarii sau la consilii județene, listele de consilieri locali și așa mai departe. Asta este principala problema a celor din PSD, că nu au cu cine să se reprezinte.

Brandul PSD a suferit foarte mult. Faptul că nu au fost oameni inteligenți, intelectuali sofisticați la conducere a dus la această terfelire a brandului PSD, care nu mai reprezintă un sprijin pentru candidați, pentru primari. Și vorbesc cu zeci dintre ei, mai ales de când am intrat în partid. Telefonul meu este plin de mesaje, încerc să răspund la câte pot. Presiunea lor de a continuă mandatele că primari în diverse comunități îi pune și în postura că în lipsa unei reforme a PSD să își asume o candidatura independența.

Viorica Dancila nu a înțeles nimic. Din atitudinea ei este foarte limpede că cei care o asista doresc să o păstreze împăiată în geam, neînțelegând că partidul nu este guvern și că partidul nu este țară. Partidul este o organizație privată a membrilor săi, care trebuie să respire.

Sunt discuții, întâlniri pentru o altă conducere interimară care să pregătească un nou congres. Se va proceda la o primenire, la o reforma, la niște oameni mai vechi sau mai noi, dar cu o statura publică consistentă, consolidată, intelectuali obligatoriu marea majoritate. Cei care pot să gândească și să dea direcție sunt cei care au citit și au învățat. Nu restul. Restul sunt cu "Ho!", cu "Bă!", cu "Mă!"... Nu merge așa.

Este obligatorie în acest moment deperemizarea PSD. Nu vorbesc de faptul că unii au fost membri PRM, nu asta este problema. Problema este atitudinea. Un partid de stânga modern nu poate să vină cu golanii, nu poate să vină în public cu cuvinte urâte sau cu un bagaj al trecutului politic care nu ajută la niciun proiect de construcție, ci dimpotrivă.

Să vedem dacă actualii lideri sunt suficient de înțelepți încât să pregătească acest proiect intermediar pentru o viitoare întâlnire mare a partidului care să starteze procesul de reforma, pentru că el doar trebuie startat. Va dura un an, doi, trei, cine știe cât va dura? Dar important este să înceapă.

Marcel Ciolacu este o varianta (n.red. de președinte PSD), dar sunt și alte variante. Sunt foarte mulți care au început să se exprime, însă în acest moment contează o echipa care să își asume greșelile trecutului recent din epoca Dragnea, din epoca Ponta și să aibă înțelepciunea să deschidă partidul pentru noi-veniți. Dar în niciun caz nu pot fi de genul Gabi Oprea. Postarea Gabrielei Firea este corectă, nu poți pe ușa din dos.

Nu spun dintr-un sentiment de pizma că acest Comitet Executiv m-a dat pe mine afară și l-a primit cu brațele deschise că vicepreședinte pe Gabi Oprea. Eu nu consider valabilă darea mea afară din partid, pentru că este nestatutara. Din calitatea de membru simplu nu mă da nimeni afară. Dacă mă da afară din calitatea de membru simplu, oricum rămân simpatizant și particip la acest proces de reforma, că vor unii, că nu vor unii, cu funcția de Cozmin Gușă.

Este foarte important că stânga să fie reconsolidata. Nu mă intimidează în niciun fel aceste încercări disperate ale celor care astăzi conduc prost, dar foarte prost PSD.

Iar persoane providențiale nu există aici, trebuie să fie un grup de oameni înțelepți, ponderați, care împreună cu Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Radu Moldovan și alții care sunt acolo să genereze acest proces de primenire care să ducă în timp la o reformare a partidului la o upgradare pe structura politică și pe infrastructură politică existența, care încă este foarte consistentă, dar se poate pierde rapid.

Pe Gabi Oprea nu îl înțeleg. El a cam abandonat politică și probabil doar din prostia lui Codrin Ștefănescu, care este trecător pe la partid, să aibă acest demers. Mai bine ar fi stat acasă, este un sfat de la distanță pe care i-l dau. Nu are ce să caute într-un proiect de reforma.

Pe Vanghelie îl înțeleg, pentru că este neliniștit. El vrea să facă politică, și-a făcut un partid, dar toți cei care vor să ajute trebuie să dea dovadă de modestie. Să își propună să ajute și să se aloce unei echipe cu scopul declarat de reforma. Cred că vor înțelege drumul pe care trebuie să îl urmeze.

Unii dintre ei trebuie să renunțe la funcțiile naționale pentru că au dovedit că sunt incompetenți. Mihai Fifor este unul dintre ei. Incompetent clar pentru funcția de secretar general. Poate pentru alte funcții este competent. Olguța Vasilescu, foarte slabă că șefa de campanie. Foarte slabă! Poate că primar la Craiova să fie corespunzătoare. Am văzut că a făcut treaba acolo, am vizitat Craiova în urmă cu o luna.

Că ei sunt mulți care trebuie să facă pasul în spate, pentru că așa este în viață. Partidul asta nu este al lor, este al membrilor săi care pun osul în fiecare campanie. Dacă li se scrie partitura bună și dacă au lideri consistenti la centru, atunci fac ceea ce trebuie, dacă nu, nu. Iar acum nu au avut nici lideri consistenti la centru, nici partitura, nici strategia de campanie nu au fost bune", a declarat Cozmin Gușă, potrivit Realitatea Plus.

Ne puteți urmări și pe Google News