Statele Unite au solicitat amânarea de către CIO a Jocurilor Olimpice programate în vara acestui an la Tokyo, din cauza pandemiei de coronavirus.
„Este mai clar ca niciodată că drumul către amânare este cel mai propice. Noi încurajăm CIO să ia toate măsurile necesare pentru a garanta că Jocurile se vor putea desfăşura în condiţii sigure şi echitabile pentru toţi concurenţii”, se precizează într-un comunicat al Comitetului olimpic şi paralimpic american (USOPC).
Forul olimpic american a precizat că, din cei aproximativ 4.000 de sportivi americani care au fost chestionaţi pe această temă, au răspuns peste 1.780, iar 68% dintre ei nu consideră că va putea fi asigurată echitatea sportivă dacă Jocurile se vor desfăşura la datele prevăzute, între 24 iulie şi 9 august.
Circa 65% dintre sportivi au afirmat că pregătirea lor pentru JO a fost puternic perturbată de măsurile împotriva pandemiei, iar 25% au spus că nici măcar nu s-au putut antrena.
Dacă 87% au răspuns că „distanţarea socială” şi pentru unii izolarea au făcut dificil orice antrenament, mai puţin de 10% dintre aceştia au spus că au putut continua să se pregătească fără niciun incident.
În sfârşit, aproape două treimi dintre sportivii chestionaţi au estimat că şi-ar putea pune sănătatea în pericol dacă ar continua să se antreneze în actualele condiţii.
„Concluzia noastră cea mai importantă este că, chiar dacă cele mai importante probleme actuale de sănătate se vor atenua până la sfârşitul verii, problemele imense legate de antrenamente, controalele antidoping şi procesele de calificare nu vor putea fi depăşite într-o manieră satisfăcătoare”, a argumentat USOPC.
Instanţa olimpică americană spune că aşteaptă comentariile şi directivele CIO şi se declară „dispusă să lucreze pentru a susţine echipa Statelor Unite, în deplină cooperare cu comunitatea mondială”.
Anterior, Comitetul olimpic canadian a avut o poziţie şi mai fermă şi a solicitat amânarea JO pentru 2021, avertizând CIO că nu va trimite sportivi la Tokyo în această vară. Şi comitetele australian şi elveţian au adoptat ulterior aceeaşi linie.
Presiunea impusă în ultimele zile de către alte instanţe, între care Federaţia internaţională de atletism, a forţat Comitetul Internaţional Olimpic să ia în considerare pentru prima oară varianta amânării JO, la capătul unei reuniuni care a avut loc duminică, oferindu-şi un termen de patru săptămâni pentru a lua o decizie finală.
Flacăra olimpică a ajuns vineri în Japonia, unde organizatorii jocurilor olimpice de vară au simplificat mult ceremoniile din cauza epidemiei de coronavirus.
Flacăra aprinsă în Grecia a ajuns la o bază militară din orașul nord-estic Higashi-Matsushima. Ceremonia a avut loc fără spectatori și fără cei 200 de copii care urmau să ia parte, potrivit scenariului inițial.
Ștafeta olimpică pe teritoriul nipon va începe la 26 martie în provincia Fukushima, lovită de cutremur și tsunami în 2011.
Premierul nipon Shinzo Abe a spus în multe rânduri că speră ca Jocurile Olimpice Tokio 2020 să înceapă la timp, pe 24 iulie, și să se țină în formulă completă, cu spectatori.
Președintele CIO Thomas Bach a spus într-un interviu cu New York Times că sunt avute în vedere mai multe scenarii, insistând totuși că „anularea nu este pe agendă”.
Un sondaj de opinie recent arăta că peste 60% din japonezi cred că din cauza pandemiei de coronavirus, olimpiada de vară ar trebui amânată.