Covid-19. Hasta Siempre, Comandante. Cuba nu închide ușa turiștilor

La ora când toate țările se baricadează împotriva noului coronavirus, cubanezii luptă – cu un soi de avânt revoluționar, trebuie spus - să taie calea Covid-19. Nu și a turiștilor, paradoxal, motorul economic al insulei comuniste.

Dotată regulamentar cu mănuși și mască de protecție, Olga Garcia dezinfectează mobilele emblematicului Hotel Nacional de Cuba, la Havana.

În timp ce țările lumii își taie orice legături cu exteriorul de teama răspândirii Covid-19, cubanezii abordează problema altfel: insula este decisă să-și închidă porțile în fața pandemiei dar nu și pentru turism, principala sursă de bani pe care se poate baza.

„Când am aflat despre coronavirus, am întărit măsurile de curățare”, a spus Olga Garcia, cameristă la Hotel Nacional de Cuba.

Inclusiv o parte din țările Americii latine s-au baricadat împotriva pandemiei.

Dar Cuba a informat că nu are de gând să-și închidă frontierele. Și nu aplică nici o carantină sistematică în funcție de țările de origine.

Cu toate acestea, vigilența este esențială, deoarece, din cele patru cazuri de infectare cu Covid-19 confirmate în Cuba, trei sunt turiști italieni.

Cetățenii și angajații turismului sunt, prin urmare, implicați: pentru cei trei italieni, șoferul lor de taxi a avertizat autoritățile că unul dintre ei se simțea rău și „tușea mult”.

Potrivit ultimului bilanț oficial anunțat de autorități, vineri, din cele 149 de cazuri suspecte și puse la izolare, 65 sunt străini, în majoritate turiști.

„Când observăm că un client are un simptom respirator (...), informăm automat conducerea hotelului” spune Olga Garcia, cu un aer de infirmieră.

Și apoi? „Dacă există suspiciunea de coronavirus, îl lăsăm izolat în camera lui. Activăm protocolul de supraveghere epidemiologică, chemăm ambulanța iar pacientul este transferat la spital”, explică Clara Barroso, 48 de ani, asistent medical la hotel.

Pe străzile capitalei Havana, al cărei centru istoric este clasat în patrimoniul mondial al Unesco, vizitatorii rămân numeroși. Oamenii se plimbă la pas sau în celebrele berline decapotabile americane care datează din 1950.

Cafenelele și restaurantele sunt deschise. Doar marile adunări publice, sportive și culturale sunt suspendate.

Pe această insulă aflată sub embargou american din 1962 și lovită de penurii sistematice de alimente și medicamente, mai multe uzine de stat produc un milion de măști de protecție care iau calea exportului. În Cuba nu se găsesc la vânzare, la fel și soluțiile de dezinfectare.

„Știm că trebuie să ne pregătim, dar nu ne putem închide ușile și murim, pentru că aici trăim din turism”, comentează Mario Serrate, un pensionar în vârstă de 80 de ani din Havana.

Cuba deja suferă de măsurile luate de administrația americană.

Washington a restricționat zborurile din Statele Unite către Cuba și a interzis navelor de croazieră americane să facă escală pe insulă.

Anul trecut, numărul turiștilor a scăzur cu 9,3%, la 4,28 milioane, pentru prima dată într-un deceniu.

Maricarmen Villaseñor, în vârstă de 49 de ani, și soțul ei Rodolfo Pichardini, în vârstă de 59 de ani, au venit din Mexic pentru a participa la o reprezentație a Baletului național cubanez, care, din păcate, a fost suspendată.

Femeia afirmă că nu a văzut pe „nimeni cu simptome și nici o isterie colectivă ca în țara noastră. Aici totul este foarte liniștit, sunt atenți. Când am ajuns la aeroport, ei ne-a luat temperatura fără să ne streseze și am trecut fără probleme”.

Turismul este a doua sursă de venit a Cubei, cu 3,3 miliarde de dolari în 2018, iar „atunci când încetinește, economia suferă”, a admis recent președintele Miguel Diaz-Canel.

„În ianuarie și februarie, nu am avut anulări în Cuba, turismul cubanez nu a suferit” din cauza coronavirus, a declarat Barbara Cruz, director de vânzări la ministerul Turismului.

Dar „din martie am început să avem anulări din țările afectate de coronavirus și în prezent (...) avem anulări de 12%, în principal din Europa”.

Ceea ce pune în pericol ținta de 4,5 milioane de turiști stabilită pentru anul 2020.

Republica Dominicană vecină depinde și ea vital de turism, a subliniat ambasadorul dominican la Havana, Bolivar Marte, aflat în trecere la Hotel Nacional.

"Ne va afecta, este firesc. Țările europene, mai dezvoltate decât noi, trăiesc într-o situație dificilă", remarcă el.

În timp ce mai multe zvonuri dau asigurări că vremea caniculară din Caraibe ar fi fatală coronavirusului, Organizația Mondială a Sănătății a amintit că acesta se poate transmite „în orice regiune, inclusiv în cele cu climă caldă și umedă”.

„Noi cubanezii nu putem baza pe căldură” pentru a rezista pandemiei, a recunoscut vicepremierul cubanez, Inès Maria Chapman.