COVID-19: Ce nu ar putea Iohannis să zică și să facă niciodată

COVID-19: Ce nu ar putea Iohannis să zică și să facă niciodată

Model pentru toate aceste motive, și multe altele, de leadership fără nici o greșeală, fără exagerări sau derapaje de atâția ani (cu excepția câtorva ținute vestimentare în culor îndrăznețe), fără nici o fanfaronadă – cu atât mai puțin – și cu o conștiință pronunțată a datoriei sale și a ceea ce Ludovic al XIV-lea numea „meseria de rege”.

Însă epidemia perfidă care lovește Albionul ca întreg restul lumii vine să înalțe și mai mult – dacă mai era nevoie – legenda și statura acestei suverane viguroase ca Turnul Londrei, în momentul când este pe cale să împlinească 94 de primăveri în acest aprilie, în care, vai, viețile atâtor oameni nu atârnă decât de un fir.

Fără nici o îndoială că cele patru minute ale discursului său de la Windsor vor rămâne ca unul dintre momentele cele mai emoționante și mai marcante ale domniei sale, și nu doar pentru raritatea acestor mesaje publice și a caracterului dramatic al circumstanțelor.

În câteva cuvinte insuflate de o nobilă empatie pentru poporul său și pentru toți cei care suferă, în câteva simboluri, în câteva evocări istorice mișcătoare (întărite de o fotografie cu ea și sora ei, Margaret, făcută în 1940, într-un moment în care existența însăși a Regatului Unit era în pericol și familia regală și-a asumat riscuri pentru a întreține curajul britanicilor), ea a adăugat o nouă pagină cărții atât de lungi, de pline, de bogate a vieții sale și a istoriei tumultoase a regalității britanice. Până la a contrazice proverbul care spune că tăcerea este de aur.

O Duminică a Floriilor atât de diferită de altele, așadar, în care capul Bisericii Anglicane care este Elisabeta a II-a, a vorbit de „rugăciune” în mesajul său, profan, dar în care răzbătea amintirea ungerii sfinte a regilor și reginelor de dincolo de Canalul Mânecii.

Uneori, este bine să poți conta pe cel sau cea care întruchipează unitatea, continuitatea, solidaritatea națiunii.

Mare este încercarea prin care trec astăzi popoarele! Și, în lipsă de „totul e bine când se termină cu bine” al unei celebre piese de Shakespeare, să dea Dumnezeu să putem exclama cât mai curând: „Poate că este adevărat că nu există leac pentru amor”, cum spune același Shakespeare în „Nevestele vesele din Windsor”, „dar există de acum un leac pentru Covid-19”.

Este cea mai bună urare pe care o putem adresa acum lumii întregi.

God save the Queen. And all of us.