Toate împrumuturile încheiate de bănci trebuie reanalizate până în septembrie. Dacă doriţi să rambursaţi anticipat creditul, nu veţi mai fi obligaţi să achitaţi comisioanele mari din prezent.
Comisionul de rambursare anticipată la creditele noi, dar şi la cele în derulare va fi eliminat. Asta se aplică atât la împrumuturile de nevoi personale, cât şi la cele imobiliare, potrivit unei proiect de ordonanţă de urgenţă, aprobat, ieri, de guvern. Reducerea la zero a comisionului este valabilă numai pentru creditele cu dobândă variabilă, pentru cele cu dobândă fixă, taxa nu poate depăşi 1%.
Băncile au 3 luni la dispoziţie
Potrivit lui Mihai Meiu, director în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), băncile care nu se vor conforma deciziei şi vor greşi grav riscă şi sancţiuni extreme precum blocarea segmentului respectiv. „Dacă vorbim de sancţiuni financiare, nu cred că o amendă de câteva sute de milioane vechi va afecta prea mult o bancă. Noi încercăm mai mult să lovim în imaginea băncii.
Dacă una dintre ele nu vrea să se conformeze deciziilor luate de guvern, suntem pregătiţi să şi închidem segmentul respectiv de creditare al băncii”, ne-a declarat Mihai Meiu. El spune că băncile sunt în căutare de clienţi acum şi nu crede că acestea îşi vor îngreuna situaţia şi mai tare prin a nu se conforma deciziilor europene.
Robert Rekkers, preşedintele Băncii Transilvania (BT), ne-a tran smis că instituţia pe care o conduce nu va avea nicio problemă să modifice comisioanele, mai ales că banca oricum nu aplica, în prea multe cazuri, această taxă.
„A fost politica noastră încă de la început să nu aplicăm respectivul comision. Îl avem doar în câteva produse. Vom analiza situaţia şi cred că vom reuşi să modificăm totul în termen mai scurt decât cel dat de guvern”, ne-a delarat şeful BT.
Oficialii Piraeus Bank ne-au spus că vor aplica decizia din momentul publicării deciziei în Monitorul Oficial. „Am plafonat deja la 1% comisionul de rambursare anticipată pentru acele produse de creditare lansate anul acesta“, au explicat oficialii Piraeus.
Băncile vor avea 90 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă să schimbe aproape toate contractele. Un consumator are dreptul să se retragă din contractul de credit, fără a invoca motive, în termen de 14 zile calendaristice.
Nemulţumiţi de situaţie
Nu puţini sunt bancherii care sunt nemulţumiţi de ceea ce guvernul a hotărât ieri, astfel că o parte dintre aceştia au afirmat că actul normativ încalcă o serie de prevederi din contractele în derulare.
Potrivit lui Petre Bunescu, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), „în niciun caz nu am dorit să se ajungă să fie aplicată propunerea şi la creditele imobiliare, şi mai ales retroactiv”.
CALCULE
7,7 milioane de credite, reanalizate
Angajaţii din sectorul bancar vor avea o vară foarte încinsă. Aceştia vor fi nevoiţi să modifice nu mai puţin de 7,7 milioane de contracte de creditare, pentru a pune în aplicarea ordonanţa de urgenţă, aprobată de guvern.
Potrivit directorului general al Biroului de Credit, Şerban Epure, citat de Mediafax, băncile şi societăţile de leasing care transmit date instituţiei au în derulare în prezent 7,7 milioane de contracte de creditare.
Bancherii sunt nemulţumiţi de decizia autorităţilor şi spun că directiva europeană nu face referire la împrumuturile vechi. Însă o astfel de decizie este în favoarea consumatorului, întrucât, pe lângă costurile mai mici la rambursarea creditului înainte de termen, îi oferă posibilitatea să apeleze la refinanţare.
- De exemplu, dacă aveţi un credit de nevoi personale din care mai aveţi de rambursat 10.000 de euro, la un comision de rambursare anticipată de 4%, aţi mai avea de returnat, pe lângă suma restantă, alţi 400 de euro.
- În situaţia în care comisionul va fi limitat la 1%, suma de achitat va fi mai mică cu 300 de euro.
- La împrumuturile cu dobândă variabilă nu veţi mai fi nevoiţi să achitaţi niciun comision de rambursare anticipată.