Noua cifră reprezintă o creștere de 10% față de recordul anterior, înregistrat în 2021, deși se așteaptă ca ritmul de creștere să încetinească în urma creșterii prețurilor mondiale la alimente și a deprecierii monedei în raport cu dolarul american.
Costul global al importurilor de alimente în 2022 va atinge un nou record de 1.940 de miliarde de dolari, potrivit raportului Food Outlook publicat vineri de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
Ambii factori influențează puterea de cumpărare a importatorilor și, în consecință, volumul de alimente importate, iar țările cu venituri mici sunt cele mai afectate, punând în pericol capacitatea lor de a asigura accesul populației la alimente.
Se preconizează că factura totală a importurilor de produse alimentare pentru țările cu venituri mici în ansamblu va rămâne în linii mari neschimbată și, din cauza costurilor noi și mai mari, se preconizează, de asemenea, că va scădea cu 10% în volum. Asta însemnând că plătesc la fel, dar pentru o cantitate mai mică.
„Aceste semnale sunt alarmante din punctul de vedere al securității alimentare, deoarece indică faptul că importatorii se luptă să își permită prețuri internaționale mai mari, ceea ce ar putea prevesti sfârșitul rezistenței lor la prețurile internaționale mai mari”, se arată în raport.
FMI a aprobat „fereastra de șoc alimentar”
Analiza avertizează cu privire la o posibilă creștere a decalajelor și a inegalităților existente, pe măsură ce țările cu venituri ridicate continuă să importe întreaga gamă de produse alimentare, în timp ce regiunile în curs de dezvoltare se concentrează din ce în ce mai mult pe alimentele de bază.
În acest context, FAO a salutat aprobarea de către Fondul Monetar Internațional (FMI) a unei „ferestre de șoc alimentar”, disponibilă timp de un an pentru a oferi un acces mai mare la finanțare de urgență pentru țările care se confruntă cu nevoi urgente ale balanței de plăți legate de criza alimentară.
Studiul estimează, de asemenea, că factura globală pentru importurile de inputuri, inclusiv îngrășăminte, va crește la 424 de miliarde de dolari în 2022, cu 48% mai mult decât în anul precedent și cu 112% peste costurile din 2020.
Criza energetică și creșterea costurilor îngrășămintelor, principale responsabile
Creșterea costurilor energiei și a costurilor îngrășămintelor importate sunt responsabile pentru această prognoză.
Raportul prevede că producția mondială de grâu va atinge un nivel record de 784 de milioane de tone în sezonul 2022-2023, stimulată de o redresare semnificativă a recoltei în Canada și Rusia.
Acest lucru ar trebui să ducă stocurile globale de grâu la niveluri record, deși analiza detaliază că acumulările ar avea loc mai ales în China și Rusia, în timp ce în restul lumii, se estimează că nivelul stocurilor va scădea cu opt procente.
Se preconizează că stocurile de cereale păioase (orz, ovăz, secară, sorg, mei și altele) vor scădea la cel mai scăzut nivel din 2013 încoace, din cauza stocurilor mai mici din principalele țări, ca urmare a unei producții mai mici.
Astfel, producția mondială de cereale secundare ar urma să scadă cu 2,8% în 2022, ajungând la 1467 milioane de tone. Deși este probabil să scadă în perioada 2022-2023, producția mondială de orez se va menține.
Producția mondială de semințe oleaginoase, redresare din 2022
Producția mondială de semințe oleaginoase ar urma să se redreseze și să atingă un nivel record în sezonul 2022-23, deoarece se așteaptă ca producția în creștere de soia și rapiță să compenseze o scădere probabilă a producției de semințe de floarea-soarelui.
De asemenea, se preconizează că producția mondială de zahăr va crește, ca urmare a unei redresări semnificative a producției din Brazilia și a unor recolte mai mari în China și Thailanda, deși consumul va crește într-un ritm mai lent.
Producția mondială de carne și produse lactate va crește ușor în 2022, în timp ce cea de pescuit și acvacultură va crește cu 1,2 %, o creștere de 2,6 % în acvacultură compensând o ușoară scădere a pescuitului de capturare.