Costul de achiziţie a gazelor naturale livrate consumatorilor casnici, clienţi ai GDF SUEZ Energy România (fosta Distrigaz Sud), a crescut cu 20% în ultimul an, după ce a fost necesară creşterea cu 20% a importurilor de gaze, mai scumpe în urma deprecierii leului în raport cu dolarul, potrivit datelor trimise EVZ de reprezentanţii companiei.
Creşterea importurilor a fost cauzată de Legea 332/2009, prin care autorităţile au alocat consumatorilor întreruptibili, în principal industriei chimice, doar gaze din producţia internă, din iunie 2009 până la 31 octombrie 2010. Astfel, acestor mari consumatori le-au fost alocate aproximativ 3 miliarde metri cubi de gaze exclusiv din producţia internă, adică un sfert din producţia anuală a României, de 12 miliarde metri cubi.
- "În consecinţă, în 2010, pentru a răspunde cererii de gaz a celorlalţi consumatori, a trebuit să importăm cu 20% mai mult gaz rusesc (faţă de coşul estimat de reglementator - n.r.), al cărui preţ este de aproximativ 2,5 ori mai mare decat al gazului din producţia internă", arată compania.
În plus, costul achiziţiei moleculei de gaz rusesc a evoluat, între octombrie 2009 şi octombrie 2010, de la 79 lei/MWh la 115 lei/MWh. "Această majorare este rezultatul creşterii constante a preţului petrolului în ultimele 12 luni şi a deprecierii cursului valutar leu/dolar în aceeaşi perioadă", au adăugat reprezentanţii GDF SUEZ Energy România.
Potrivit acestora, "impactul acestor evoluţii asupra costului moleculei de gaz pentru un client casnic reprezintă o creştere de la 63 lei/MWh la 76 lei/MWh", în ultimul an.
Niculae ameninţă cu închiderea combinatelor
Iniţial, măsura luată de guvern de a sprijini marii consumatori de gaze viza doar perioada mai-octombrie 2009 şi avea ca scop relansarea producţiei industriale, în contextul crizei economice, dar parlamentul a decis prelungirea cu un an a termenului, până la 31 octombrie 2010.
Din cauză că nu mai primeşte gaze naturale mai ieftine, omul de afaceri Ioan Niculae spune că nu poate susţine activitatea celor şase combinate chimice ale sale, declarând pentru EVZ că le va închide pe rând până la sfârşitul lunii.
Sindicatele din chimie şi petrochimie au cerut guvernului prelungirea acestei măsuri, dar deocamdată nu a fost luată nicio decizie.
Ministerul Economiei: Facturile populaţiei ar putea creşte
Pe de altă parte, Ministerul Economiei a anunţat recent că a propus guvernului să nu mai prelungească acest termen. "Principalul motiv al acestei propuneri îl constituie creşterea ponderii importului în coşul de gaze naturale destinat celorlalţi consumatori, în special consumatorilor casnici. Acest lucru s-ar traduce prin majorarea preţurilor de furnizare reglementată a gazelor naturale, vizând în special populaţia", a precizat ministerul, într-un comunicat.
Oficialii de la Economie susţin că "dacă ar continua livrarea către unii agenţi economici de gaze naturale doar din producţia internă, ar trebui ca preţul la gaze naturale să crească semnificativ atât pentru populaţie, cât şi pentru orice alt consumator eligibil (care şi-a schimbat furnizorul - n.r.)".
Restanţe uriaşe la Romgaz
Mai mult, ministerul susţine că "începând cu 2002, producătorii interni de îngrăşăminte chimice au beneficiat de reduceri comerciale din partea Romgaz, înregistrând importante restanţe la plata gazelor naturale furnizate, astfel încât la această dată datoria reeşalonată la plată atinge un nivel de 531 milioane lei, ceea ce reprezintă echivalentul consumului de gaz pe 6 luni pentru această categorie de consumatori".
Potrivit datelor primite de la Romgaz Mediaş, la solicitarea EVZ, 35% din totalul gazelor comercializate de compania de stat în perioada iunie 2009 - octombrie 2010 au fost livrate către clienţii întreruptibili din industria chimică şi energetică pe care îi are în portofoliu, respective Azomureş, InterAgro, GHCL Upsom Ocna Mureş şi Elecrocentrale Bucureşti.
Compania a mai precizat că producătorii de îngrăşăminte chimice beneficiază, din februarie 2008 şi până la finele acestui an, de o reducere comercială a preţului gazelor achiziţionate de la Romgaz, în baza mai multor ordine şi memorandumuri semnate de guvernanţi. "Menţionăm că toţi clienţii din portofoliul SNGN Romgaz SA au avut posibilitatea să beneficieze de reduceri comerciale, în perioada 2008 - 2010", a punctat producătorul naţional de gaze naturale.