Costineşti, unde „berea, ţigara şi fetele” sunt mai căutate decât marea şi plaja

Scăpat de sub privirile vigilente ale părinţilor, Robert a ajuns în Costineşti pus pe fapte mari. „Muzica, berea, ţigara, fetele”, enumeră pe scurt puştiul de 15 ani din Botoşani în ce constă pentru el farmecul Costineştiului.

„El e generaţia viitoare”, spun mândri de el prietenii săi, care au ceva mai multă experienţă: au deja 17 ani şi nu e prima oară când vin în Costineşti. Robert turuie entuziast despre atmosfera grozavă şi despre „megadiscoteca Tineretului, cea mai mare discotecă în aer liber din Europa”.

„Avem cea mai de treabă dirigintă. Ce vrem noi să facem, aia facem”, spune el. Invariabil, discuţia ajunge la „excesul de alcool”, cum îi zice Robert. Din cinci vorbe rostite, două sunt „ţigara” şi „băutura”: „Cheltui un milion pe zi: ţigări, băutură, mâncare. Mâncare mai ieftină, restul ţigară şi băutură”.

Lucian, de 17 ani, din acelaşi grup din Botoşani, spune că se simte „super bine” şi că n-are nimic de reproşat staţiunii. Stă la o vilă unde a plătit 250 de lei pentru şase zile de cazare, fără mâncare. „Au baie în cameră, apa e caldă, au mobilier nou, camera e curată”, spune el. Doar drumul i-a creat ceva probleme deoarece a făcut nu mai puţin de 13 ore cu trenul.

„Dacă mă duc la o fată şi mă refuză, asta e. Aici îţi dă un fel de curaj”

Deşi este numit de toată lumea „staţiunea tineretului”, Costineştiul nu mai este tocmai tânăr: îi găzduieşte pe elevi şi pe studenţi de aproape 60 de ani. Însă a reuşit să îşi păstreze aerul vesel şi să nu îşi arate vârsta. A aruncat rapid veşmintele bătrânicioase ale fostului regim, aşa că hotelurile de aici, renovate, nu trag după ele moştenirea comunistă a băilor cu mozaic verde, a lemnăriei roase şi a mirosului de igrasie. În plus, s-au construit noi hoteluri sau pensiuni care asigură condiţii bune la preţuri acceptabile, chiar şi la 40 de lei pe noapte de persoană.

Epava vasului grecesc Evangelia, care a eşuat în dreptul Costineştiului în anii '60, a devenit un simbol al staţiunii

Localitatea s-a dezvoltat foarte mult datorită turismului: mai tot omul oferă cazare, iar unii proprietari şi-au amenajat locuinţele - uneori cu prea puţin bun-gust - pentru a-i atrage pe turişti: şi-au pus mese de biliard şi de ping-pong în curte sau au instalat mini-terase cu umbreluţe.

„E cel mai bun loc pentru tineri, pentru distracţie. Aici sunt mai liber, pot să fac mai multe chestii pe care în oraş n-aş putea. Dacă mă duc la o fată şi mă refuză, asta e. Aici îţi dă un fel de curaj, e atmosfera. În oraş mai umblă vorba”, spune Doru de 18 ani.

În Costineşti, plaja a devenit un fel de discotecă, iar unii turişti se cred în Hawaii

Tânărul a venit din Bacău alături de un grup de 30 de prieteni şi au ocupat jumătate din locurile de cazare dintr-o vilă. „Suntem de capul nostru”, spune el. Stau toată ziua la plajă, iar seara se duc să asculte house în cluburile din staţiune: „Ca distracţie pentru tineri nu se compară niciuna cu Costineştiul, doar dacă pleci afară”, zice el despre celelalte staţiuni.

Până la 11 ani a venit cu părinţii, tot aici: „Am văzut plaja şi cu ochi de copil şi cu ochi de adolescent”, spune el cu un aer înţelept. Apoi a început să vină alături de prieteni, iar modul de a-şi petrece vacanţa s-a schimbat pe ici, pe colo, în punctele esenţiale: „Am cam abuzat de alcool”, îşi aminteşte el de dezmăţul de anul trecut.

Acum abordează chestiunea sănătăţii cu mai multă responsabilitate: „De anul trecut ştiu că dacă mănânc multe fast food-uri nu te ajută cu nimic”. Aşa că în acest an s-a decis să mănânce mai multă ciorbă, spune el, ca un om echilibrat. Totuşi, el şi prietenii lui nu dorm mai mult de o oră pe noapte. Replică de cucerit fete: „Ce-ţi mai place porumbul”

Pentru cei care vor să aibă parte de linişte în vacanţă, este limpede că staţiunea Costineşti nu este locul potrivit. Pe strada principală ce coboară spre plajă e nebunie: vânzătorii fac reclamă în gura mare produselor de pe tarabe sau chiar le testează, aruncând în sus tot felul de zbârnâitori pentru a le demonstra calitatea în faţa celor care stau în jurul lor gură-cască.

Negustorii de porumb sunt gata să intre în vorbă cu orice fată, folosind orice replică le trece prin cap, chiar dacă adesea este cazul unora de-a dreptul neghioabe, cum ar fi „ce-ţi mai place porumbul” sau clasicul „bună”.

Pe plaja foarte lată este suficient loc pentru fotbal sau volei, dar şi pentru băieţii care fac pe formidabilii plimbându-se cu ATV-urile chiar la ţărm, pe lângă oamenii care se plimbă pe malul mării sau se joacă în nisip.

Sub priviri dezaprobatoare

Plaja este destul de murdară, în special înspre epavă, unde gunoiul strâns peste zi este adunat seara în grămăjoare pe nisip sau în saci care, umpluţi până la refuz, îşi dezvăluie dizgraţios conţinutul. Iar coşurile de gunoi sunt golite destul de rar.

Preţurile sunt acceptabile: o porţie de cartofi prăjiţi cu trei-patru mici şi o cafea costă 13-14 lei. Iar un porumb poate fi cumpărat chiar şi cu 2 lei, în timp ce în alte staţiuni preţul ajunge la 4-5 lei.

Manele şi „gagicuţe” vs. mixuri de club şi animatoare

Muzica sună de peste tot: de la boxele de pe plajă, de la terase, din jeep-urile cu animatoare îmbrăcate în fâşii de piele neagră din care se anunţă la portavoce fel de fel de petreceri din discoteci, chiar şi de la magazinul cu şaorma. Aşa că dintr-o parte auzi house şi din cealaltă manele.

Jeep-urile cu fete expuse privirilor trecătorilor au devenit o emblemă a Costineştiului

Spre club. Concursul "cea mai scurtă fustă" nu a avut o câştigătoare clară

Ţinutul fetelor de gât sau de talie s-a demodat

„Cluburile sunt foarte selecte şi au preţuri studenţeşti, convenabile. Atmosfera de pe plajă duce tot înspre cluburi: muzică retro, oldies, club hawaian”, spune Andrei, de 21 de ani.

Cluburile de noapte şi-au împărţit teritoriile şi clienţii: dacă în Ring şi în Tineretului se ascultă house, tehno, dance, hip-hop, în Max răsună manelele. DJ-ii le încurajează pe fete cu replici de genul „Toate fetele pe bar”, „Haideţi toate gagicuţele”, „Pentru toate minorele de pe scenă”, „Pentru gagicuţele mici, de 14-15 ani”, „Dacă ai tupeu, arată-ne” sau „Haideţi că în seara asta facem chef cu femei şi băutură”.

Manelele „clasice” precum „Chef de chef” sau „Bomba bombelor, boss-ul boşilor” alternează cu cele mai puţin cunoscute, dar cu versuri la fel de greu de digerat: „Mamă ce fată şucară / E super tunată / Are de toate / E calificată, super dotată”.

Veselie mare pe ritm de manele

Beatrice din Mangalia e deranjată de manelele pe care le aude pe stradă: „Majoritatea celor care stau în Costineşti, nu cei care vin, ascultă manele. Cei care vin aici sunt apropiaţi de cei din Vamă. Tot nu înţeleg chestia asta cu manelele. Cred că în puţin timp nu o să mai existe manele, o să fie doar house şi rock”, crede tânăra de 18 ani.

Ea vine în fiecare vară în Costineşti, cu prietenii: „Locurile sunt mai speciale, e mai multă lume, mai multă distracţie”. De obicei stă la câte o pensiune, dar mai stă şi pe plajă dacă nu are cazare, „ca în Vamă”: „Îmi place şi în Vamă, pot să zic că e locul meu. Când vreau să mă destind mă duc acolo. În Vamă e anarhie, e libertate. În Vamă sunt mai sociabili oamenii decât în Costineşti”.

Sporturi: de la banană la sticla de whisky

Dincolo de nenumăratele cluburi şi discoteci, terase şi restaurante, Costineştiul stă bine şi la capitolul sporturi: o plimbare cu banana costă 15 lei de persoană, parasailingul 150 de lei, 10 minute cu sky-jet-ul 100 de lei, plimbarea cu barca cu motor 30 de lei, o oră cu hidrobicicleta 25 de lei, închirierea unui caiac timp de o oră costă 10 lei, iar o plimbare cu vaporaşul până la epavă 10 lei.

Iar seara apar alte posibilităţi de a face un sport, de fapt un soi de variantă de basket adaptat specificului local: cine marchează patru coşuri câştigă o sticlă de băutură.

"Navigatul" cu salteaua rămâne cel mai ieftin sport de la mare FOTO: Andreea Dogar

CITIŢI ŞI: Mamaia "proletară" şi Mamaia "de fiţe", despărţite de un gard virtual

Techirghiol: lacul cu nămolul-minune, tratat ca o baltă

La mare în Eforie Nord: "una caldă, una rece"

Staţiunea Venus, zeiţă doar cu numele

Cap Aurora, staţiunea bolnavă de reumatism

Staţiunea Jupiter, prea scumpă pentru „oamenii de rând”

Neptun: mărirea şi decăderea staţiunii lui Ceauşescu

La mare în 2 Mai: “Se duce savoarea satului care îi dădea culoare”

Vama Veche, un brand creat de mama-natură