Numărul oamenilor afectați de Ebola crește rapid în Africa și va ajunge la milioane de persoane până anul viitor, estimează experții. Doar 16 bolnavi, în special cadre medicale, au fost aduși din Africa în țări din UE sau în SUA. La noi urmează să fie livrate costume mai bune de protecție.
Scenele filmate de echipe internaționale de jurnaliști în Liberia, țara unde au fost înregistrate cele mai multe cazuri și decese de Ebola, sunt crunte. Bolnavi dezbrăcați așteaptă să fie preluați de cadrele medicale ale unui spital abia deschis, cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătații (OMS). Cu toate că sunt slăbiți și deshidratați, îngrijitorii îi invită să meargă pe propriile picioare. Se prăbușesc după câțiva pași și sunt lăsați în poarta spitalului „să se odihnească”. Din decembrie 2013 până la începutul acestei luni, peste 8.000 de oameni au fost depistați cu această boală în Sierra Leone, Liberia și Guinea, iar aproape 4.000 au murit, arată datele OMS.
Ebola, următoarea SIDA?
Alte 16 persoane care s-au îmbolnăvit de Ebola în cele trei țări africane au fost aduse la spitale din Europa, arată datele Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile. Olanda, Germania, Elveția, Franța, Spania, Marea Britanie, Norvegia sunt țările unde au ajuns. Și România se pregătește pentru eventualitatea în care medicii vor fi nevoiți să trateze astfel de cazuri. „Avem o zonă special delimitată, cu acces limitat. Asta este altceva decât spitalul militar de campanie care este pregătit. Avem echipamente de protecție, însă așteptăm unele și mai performante”, ne-a spus purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, dr. Cătălin Apostolescu.
Avertizarea care vine din SUA, că în lipsa unor măsuri urgente Ebola poate deveni următoarea SIDA, este cât se poate de reală, crede medicul. „În țările africane afectate nu există infrastructură medicală. Degeaba duci o tabără de corturi, nu fac față. Este nevoie de personal instruit (inclusiv la noi) care să recunoască boala, care la primele semne – diaree, febră - e similară cu alte boli infecțioase”, adaugă medicul.